Mandatul preşedintelui: un examen ratat

Este absolut normal ca un şef de stat în funcţie să îşi dorească un al doilea mandat prezidenţial. Mai ales, atunci când, în primul, a lansat şi construit nişte proiecte vizionare pentru ţară, pentru oamenii ei, şi vrea să le consolideze într-un mandat secund.
Nu este deloc cazul României. Mandatul prezidenţial al domnului Iohannis este un mandat gol. O foaie albă. Un examen ratat. Din păcate, de numele lui Klaus Iohannis nu pot fi legate, în aceşti cinci ani, niciun fel de proiecte cu efecte pozitive în viaţa ţării, a cetăţenilor ei.
Klaus Iohannis nu a demonstrat un singur minut că vrea, ştie şi poate să fie preşedintele tuturor românilor. El a fost în aceşti ani preşedintele său şi al unei minorităţi politice rătăcite, agăţate, ca înecatul de pai, de egoismul prezidenţial.
Personal, mi-aş fi dorit ca şi Klaus Iohannis să fie un preşedinte, dacă nu de succes, măcar unul meritoriu. În stare să menţină echilibre în politică şi în societate, în spaţiul public în general. Capabil să proiecteze alternative pentru prezentul şi viitorul naţiunii noastre. Suntem la ani-lumină depărtare de acest deziderat.
Iată, modul în care Klaus Iohannis a înţeles să se raporteze la Bugetul de Stat pe acest an arată, încă o dată, tuturor, micimea politică, egoismul şi superficialitatea celui care a demonstrat că nu îşi merită votul obţinut în 2016.
Este dreptul constituţional al preşedintelui de a sesiza Curtea Constituţională. A folosi însă această prerogativă pentru a bloca cel mai mare buget din istoria ţării pe care o conduci, fără argumente economice, arată, pe deplin, de ce acest om NU MAI TREBUIE să fie preşedintele ţării pentru un al doilea mandat.
Domnul Iohannis nu face diferenţă între prerogative şi oportunitatea întrebuinţării lor. Sesizarea la CCR privind „neconstituţionalitatea Bugetului de Stat” este un exemplu perfect de inadecvare a preşedintelui la realitate.
Mă întreb din nou: daca CCR va decide pe 6 martie că Bugetul pe 2019 este Constituţional, ce gest politic ar trebui să facă domnul Iohannis?!?
Captiv în logica electorală, din 2014 încoace domnul Iohannis nu se poate reinventa. El nu poate fi altul din 2020 încolo. Este un proiect expirat. Resuscitarea acestui proiect ar fi catastrofală pentru România.
Românii trebuie să caute cu înţelepciune o Alternativă pentru alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Un om vizionar, cu respect pentru litera şi spiritul Constituţiei, cu aplecare spre problemele tuturor cetăţenilor. Un om care îşi ia în serios responsabilităţile mandatului său, înăuntrul şi în afara ţării. Nu doar privilegiile acestuia…

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Sursa: indiscret.ro – vezi articolul
Fără categorie 109

Alte articole