Specialiștii Universității Tehnice vor căuta soluții pentru traficul rutier din Iași

Un acord de colaborare între Municipiul Iași și Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași (TUIAȘI) va face obiectul unui proiect de hotărâre care va fi supus dezbaterii în ședința ordinară a Consiliului Local de joi, 28 februarie.

Primarul Mihai Chirica a precizat în cadrul unei conferințe de presă că acordul de colaborare are în vedere efectuarea de Centrul de Cercetare pentru Siguranță Rutieră din cadrul facultății, coordonat de conf.univ.dr.ing. Lidia Gaiginschi, noul prorector al TUIAȘI, a mai multor studii și analize de trafic.

„Odată cu preluarea mandatului de prorector de către doamna conf.univ.dr. Gaiginschi, am avut o discuție cu dumneaei în vederea încheierii unui protocol de colaborare pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, în care să implicăm specialiștii în trafic. Vorbim de tinerii care se pregătesc în cadrul Facultății de Mecanică, unde există și această specializare de Siguranță Rutieră, destul de rar întâlnită la nivelul României, dar de care este nevoie având în vedere că a crescut foarte mult parcul auto în toate orașele țării. Prin această colaborare se vor face studii pe baza cărora municipalitatea să poată lua decizii aplicate pentru crearea de sensuri unice, a benzilor de rulare dedicate transportului public, transformarea unor spații circulabile în spații pietonale și optimizarea traseelor pentru vehiculele de mare tonaj. Sunt câteva dintre temele pe care le-am trecut în acest acord de cooperare, pentru care am alocat o sumă de 300.000 de lei, raportat la o perioadă de un an de zile”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Studenții Facultății de Mecanică, sub îndrumarea unor cadre didactice, au efectuat în perioada 3-10 iunie 2015, în cadrul dezvoltării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Iași, anchete și recensământ de trafic, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Poliția Rutieră. Informațiile obținute în cadrul acestor anchete au fost utilizate și la validarea modelului de transport.

The post Specialiștii Universității Tehnice vor căuta soluții pentru traficul rutier din Iași appeared first on Curierul de Iasi.

Sursa: curentul-iasi.ro – vezi articolul

Alte articole