Legea pensiilor, elaborată de Guvern şi susţinută de Grupul parlamentar al PSD, a fost adoptată miercuri, 26 iunie, cu amendamente, de Camera Deputaţilor, ca urmare a reexaminării
Proiectul de lege a fost elaborat ca urmare a unei analize riguroase, fiind rezultatul unui proces larg de consultare a organizaţiilor de pensionari. Un aspect esenţial avut în vedere de Guvern a vizat creşterea nivelului de trai al pensionarilor şi, totodată, crearea un cadru legal care să răspundă mai bine provocărilor prezente şi viitoare ale societăţii. În timpul mandatului PSD, punctul de pensie a crescut progresiv, acesta urmând să se dubleze până în 2020. Astfel, s-a pornit de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, a ajuns apoi la 1.100 de lei, la data de 1 septembrie 2019 ajunge la 1.265 lei, la data de 1 septembrie 2020 va atinge 1.775 lei, iar la data de 1 septembrie 2021 – 1.875 lei.
Între noile beneficii pe care le aduce Legea pensiilor se află redefinirea gradelor de invaliditate astfel încât să se poată cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, posibilitatea de a opta pentru pensia care este mai avantajoasă, dreptul soţului supravieţuitor de a beneficia de 50% din pensia soţului decedat, însă şi posibilitatea de a-şi păstra propria pensie cumulând 25% din pensia soţului decedat, precum şi multe alte noutăţi care vin în sprijinul pensionarilor.
Noua lege elimină inechităţile dintre beneficiarii sistemului de pensii din România, respectiv atât între genuri, cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categorii de persoane care au desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii de muncă ;i cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării. Conform noii legi, sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază: principiul unicităţii, principiul obligativităţii, principiul contributivităţii, principiul egalităţii, principiul repartiţiei, principiul solidarităţii sociale, principiul autonomiei, principiul imprescriptibilităţii, principiul incesibilităţii şi principiul disponibilităţii.
Legea este în acord cu Programul de Guvernare al PSD şi o împlinire a măsurilor luate de social-democraţi de-a lungul anilor pentru a îndrepta politica dezastruoasă dusă de politicienii români de dreapta, când, aflându-se la guvernare, în anul 2010, au adus persoanele vârstnice în situaţii disperate, tăind pensiile.
Post-ul PSD își mai onorează o promisiune: Legea care prevede majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie a fost adoptată! apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.