Proiectul privind înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”, aprobat de consilierii locali

Consilierii locali au aprobat asocierea Municipiului Iași cu alte orașe în vederea înființării, în mod oficial, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Moldova se dezvoltă”.

„A fost făcută rezervarea numelui pentru această asociație. Este o asociație deschisă, în care dorim primirea și a altor membri. Nu este o armă politică sau administrativ, este un vehicul pe care îl pot utiliza inclusiv instituțiile statului în vederea promovării de proiecte care vizează dezvoltarea Regiunii de Nord-Est”, a declarat primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferințe de presă.

Acordul – cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă” a fost semnat de către șapte primari din Regiunea de Nord-Est pe 17 decembrie 2018, la Suceava. Documentul menționat a fost semnat de primarii Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheș (Vatra Dornei), Cătălin Flutur (Botoșani), Dragoș Chitic (Piatra Neamț) și Lucian Micu (Roman). Ulterior, pe 23 ianuarie 2019, la Iași a avut loc o nouă întâlnire a Asociației în vederea definitivării documentelor de înființare a acesteia și în cadrul căreia primarii au prezentat public și cele mai importante proiecte ale comunităților pe care le reprezintă și ale regiunii.

Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni. Printre obiectivele noii entități se numără și îmbunătațirea mediului economic (prin dezvoltarea de rețele de tip cluster în domenii precum agricultură, turism sau IT, înființarea și dezvoltarea de zone economice și parcuri industriale după model european, sprijinirea dezvoltării infrastructurii specifice cercetării, inovării și adoptării de noi tehnologii, precum și transferurile de tehnologii), promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea și reducerea sărăciei.

 

The post Proiectul privind înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”, aprobat de consilierii locali appeared first on Curierul de Iasi.

Sursa: curentul-iasi.ro – vezi articolul
Fără categorie 89

Alte articole