PRO România, propunere legislativă pentru reducerea cu 70% a subvenţiilor acordate partidelor politice

PRO România, partidul condus de fostul premier Victor Ponta, a reclamat, la momentul adoptării bugetului de stat pentru anul în curs, că subvenţiile acordate partidelor politice sunt exagerat de mari, cu mult peste cele plătite la nivel european, astfel că a promovat atunci un amendament care prevedea suspendarea acestor subvenţii pentru o perioadă de timp şi apoi reducerea substanţială a acestora. Demersul a fost blocat la vot de parlamentarii PSD-ALDE.

A fost o bătălie pierdută, nu însă şi războiul, pentru că, iată, deputaţii PRO România, cărora le-a fost recunoscut grupul parlamentar după arestarea lui Liviu Dragnea, au depus un proiect de lege potrivit căruia subvenţiile pentru partidele politice, care sunt în prezent de ordinul milioanelor de euro lunar, să fie suspendate pentru anul în curs, iar din 2020 să fie cu mult mai mici. Iniţiativa legislativă de modificare şi completare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a ajuns deja în Senat, iar marţi – 11 iunie va fi supusă votului.

„Am cerut suspendarea, pentru anul 2019, a subvenţiei de la bugetul de stat pentru partidele politice şi limitarea sumei alocate anual partidelor politice, încât aceasta să nu fie mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Astăzi, 0,04% se calculează la Produsul Intern Brut. Deci, ar fi o diminuare de peste 70% a subvenţiei acordate partidelor politice.

Vă reamintesc că, în România de astăzi, cu probleme majore, partidele politice parlamentare primesc 90 de milioane de euro, adică vreo 409 milioane de lei, cu titlu de subvenţie, că la această sumă se adaugă sume extrem de mari, care înseamnă decontarea cheltuielilor din campaniile electorale şi că, spre comparaţie, bugetul Academiei Române este de 334 de milioane de lei. Deci, partidele politice sunt, în actuala construcţie bugetară a PSD, cu mult mai importante decât Academia Română, cu toate instituţiile pe care le are în subordine şi patrimoniul pe care îl are de întreţinut”, a explicat senatorul Adrian Ţuţuianu – vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

A mai spus Adrian Ţuţuianu că reprezentantul Guvernului nu a venit, la dezbaterea de la comisii, cu un punct de vedere al Executivului, ci şi-a însuşit explicaţia Autorităţii Electorale Permanente, ceea ce nu este deloc normal.

„Este nefiresc ca un Guvern să nu vină cu un punct de vedere pe un subiect care este sensibil, mai ales în contextul rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Ce spune punctul de vedere al AEP? Că s-a virat deja subvenţia până în luna mai, pentru toate partidele politice, şi că actul nostru normativ nu prevede ceea ce se întâmplă tranzitoriu. Ambele argumente sunt pentru necunoscători. Pentru oamenii care au învăţat principiile de drept, răspunsul este următorul: până în luna mai aplicăm legea veche, ceea ce s-a virat rămâne bun virat, iar de la data promulgării legii intră în vigoare legea nouă. Deci, se poate face acest lucru”.

Vicepreşedintele PRO România Adrian Ţuţuianu a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă la nivel european.

„PES primeşte de la bugetul Uniunii Europene, unde contribuie 28 de state, 16 milioane de euro pe an, iar Partidul Popular European – 24 de milioane de euro. Repet, 28 de state dau aceşti bani, iar noi dăm de 4-5 ori mai mult într-o Românie care este săracă şi cu probleme foarte multe. Rămâne să vedem marţi care va fi votul în Senatul României. Sper ca până atunci să se trezească şi cei din PSD”, a punctat senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul
Fără categorie 65

Alte articole