Ministerul Agriculturii nu limitează numărul porcilor ce pot fi crescuţi în gospodărie!

Sânziana Bănică – director al Direcţiei Agricole Dâmboviţa şi Elena Alecu – purtător de cuvânt au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, informaţii importante cu privire la numărul porcilor care pot fi crescuţi într-o gospodărie. Tema a fost abordată întrucât, în ultima perioadă de timp, au circulat în spaţiul public date eronate în legătură cu acest aspect.

Întâi de toate, conducerea DADR Dâmboviţa a punctat că Ordinul MADR nr. 224/2019, de la care au pornit speculaţiile, nu „restricţionează sub nicio formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor, în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea”.

Exploataţiile cu un efectiv de maxim 5 porci cu greutatea de peste 30 kg sunt considerate ferme de suine de subzistenţă destinate autoconsumului, nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerţului şi sunt scutite de impozit.

Deţinătorii de exploataţii cu un număr de porci cuprins între 6 şi 130 se înregistrează gratuit la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în timp ce fermele cu peste 130 de capete de porci trebuie să se înregistreze la Registrul Comerţului şi în Sistemul Naţional de Identificare a Animalelor.

De precizat şi faptul că statul va acorda şi anul acesta ajutor de minimis furnizorilor de purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, aşa cum sunt definiţi în HG nr. 9/2018.

ing. Elena Alecu – purtător de cuvânt Direcţia Agricolă Dâmboviţa

„Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap.

Crescătorii primesc cu titlu gratuit un număr par de purcei, maximum 10, obţinuţi din scroafe înscrise în Registrul geneaologic al rasei. Solicitanţii ajutorului de minimis au obligaţia să livreze minimum 50% din porci, la o greutate, în viu, de cel puţin 130 kg”.

În 2018, beneficiarii din judeţul Dâmboviţa au livrat 40 de porci, în cadrul schemei de minimus. În momentul de faţă, sunt pregătiţi pentru livrare 5. Anul acesta, au existat 78 de solicitanţi. Deocamdată, doar patru dintre aceştia au primit purceluşi. Ceilalţi, se regăsesc pe lista de aşteptare.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul
Fără categorie 86

Alte articole