Câteva mii de șomeri ce nu mai primesc indemnizație vor beneficia de transport gratuit pe o linie, în schimb elevii nu se vor deplasa gratuit pe tot traseul dinspre casă – unitatea de învățământ, ci doar pe o linie, ca și până acum. Deciziile au stârnit discuții aprinse în ședința Consiliului Local de astăzi.
Vice-primarul Sorin Enache (PSD) a prezentat proiectul gratuității pentru șomerii neindemnizați drept o inițiativă personală, deși ea fusese făcută încă de acum un an de consilierul independent Simona Vreme.
”Am dat o nouă formă, este propunerea mea: vor beneficia șomerii indemnizați și neidemnizați de un abonament redus cu 98% pe o linie. Modificărie au la bază ideea de a ajuta și șomerii neindemnizați, o categorie care a fost scăpată din vedere”, a spus Enache în timpul ședinței.
”Marți, la ședința comisiei de specialitate, am formulat un amendament care este același cu propunerea viceprimarului Enache. Înseamnă că avem doi consilieri care au venit cu același amendament, eu în scris – marți, la comisie, dumnealui – astăzi, cu el în plen. Aceeași propunere am mai făcut-o și anul trecut, în februarie, iar domnul primar a spus că a fost o neînțelegere și că se va ocupa”, i-a bătut Simona Vreme elegant obrazul vice-primarului social democrat.
Un schimb aprins de replici a avut loc între același Enache și consilierul PNL, Onuț Atanasiu, care a propus ca elevii să beneficieze de gratuitate pe toată distanța casă – școală, dacă e necesar, nu doar pe o linie, ca până acum.
”Dacă nu putem să le asigurăm elevilor mijloace de transport în comun speciale pentru ei, așa cum se face în multe alte orașe din țară, aș propune să oferim elevilor, pentru a reduce abandonul școlar și mai ales absenteismul la ore, transportul să fie gratuit de acasă până la școală, nu doar pe o linie”, a spus Atanasiu.
În replică, vice-primarul s-a opus, motivând că nu există un studiu de specialitate în acest sens și că, în viitor, problema ar putea găsi rezolvare.
”Trebuie să ajutăm elevii să ajungă la școală, la educație. Dumneavoastră ați venit cu o idee, ca să o transformăm în amendament trebuie să vedem câți elevi au solicitat chestia aceasta, ce buget ar trebui alocat, dacă nu cumva beneficiază de altele, aș propune să o lăsăm pe luna următoare sau peste două luni”, a spus Enache.
Conform ultimelor date oficiale, în județul Galați erau în februarie 11.718 șomeri, dintre care 10.212 nu mai primesc indemnizația de șomaj. Aproximativ jumătate dintre ei sunt în municipiul Galați.
Diferența dintre interesul manifestat între sprijinul oferit șomerilor față de cel neoferit elevilor poate fi explicată simplu: șomerii au drept de vot, elevii nu (cu excepția celor din ultimul an).