Zile libere pentru luna august 2019. Când s-ar putea sa avem o minivacanță

Bugetarii din Romania ar putea beneficia de o minivacanta prilejuita de praznicul Sfintei Marii. Anul acesta, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august) pica intr-o zi de joi.

Bugetarii ar putea beneficia de o minivacanta

Astfel, exista posibilitatea ca Guvernul sa anunte ca vineri, 16 august, va fi zi libera. Astfel, bugetarii ar putea sa primeasca o zi libera in plus pe 16 august, realizand astfel o punte intre ziua in care este celebrata Sfanta Maria si weeekend. Ziua de 16 august va trebui, insa, recuperata ori prin munca intr-o zi de sambata, ori prin prelungirea zilnica a programului de lucru, potrivit avocatnet.ro.

Adormirea Maicii Domnului, care se sarbatoreste anual in data de 15 august, este o zi libera legala, conform Codului muncii. Cu aceasta ocazie, salariatii din domeniul public si cei din domeniul privat primesc timp liber de la angajatori. Salariatii din mediul privat vor primi liber doar joi, 15 august, urmand ca vineri sa revina la munca.

Calendar zile libere legale 2019. La cate zile libere mai au dreptul romanii pana la sfarsitul anului

15 august (joi) Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (sambata) Sfantul Andrei

1 decembrie (duminica) Ziua Marii Uniri

25 decembrie (miercuri) Craciun

26 decembri (joi) Craciun

Dupa cum se vede, romanii vor mai pierde alte doua zile libere in perioada care urmeaza, respectiv pe 30 noiembrie (Sfantul Andrei) si 1 decembrie (Ziua Nationala a Romaniei), intrucat acestea vor pica in weekend.

Codul muncii si zilele libere

Conform Codului Muncii, sarbatorile legale sunt zile libere nationale pentru toti salariatii, cu exceptia angajatilor din unitatile sanitare, de alimentatie publica si cei care nu isi pot intrerupe activitatea datorita specificului acesteia.

Chiar si asa, zilele libere ale bugetarilor sunt egale ca numar cu cele ale angajatilor din mediul privat. Si asta deoarece cei care trebuie sa lucreze in zilele cu sarbatori legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

The post Zile libere pentru luna august 2019. Când s-ar putea sa avem o minivacanță appeared first on Romania News.

Sursa: news-white.com – vezi articolul

Alte articole