Procurorii Secției Speciale au transmis conducerii instanței supreme o adresă prin care solicită detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ, potrivit unor surse judiciare. Răspunsul transmis arată că toți magistrații de la ÎCCJ sunt specializați pe fapte de corupție.
Surse judiciare au precizat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au transmis, către ÎCCJ, o adresă, prin care solicită detalii privind completurile specializate pe fapte de corupție de la nivelul acestei instanțe.
Aceleași surse au mai precizat că răspunsul transmis SIIJ spune că toți judecătorii sunt specializați pe fapte de corupție.
La termenul de luni, avocați din dosarul DGASPC, în care și cei ai lui Liviu Dragnea, au invocat o nulitate absolută privind condamnarea de la fond, pronunțată de completul de 3 judecători. Concret, avocații vor rejudecarea fondului cauzei de către un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție specializat pe fapte de corupție.
Avocații mai spun că a fost constituit nelegal completul de 3 judecători care a pronunțat decizia în primă instanță, scrie Mediafax.
Cristina Tarcea: „Sa vedem cine va spune ca au fost constituite nelegal si daca cineva o va spune”
Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, că în privința completurilor specializate, înalta curte are statut special. Afirmațiile acestei vin în contextul în care în aceste zile se tranșează o problemă care ar putea duce la rejudecarea unor dosare.
„Sa vedem cine va spune ca au fost constituite nelegal si daca cineva o va spune, atunci va spune si care sunt caile de urmat pentru a remedia o eventuala ilegalitate”, a răspuns Tarcea, întrebată ce s-ar întâmpla dacă s-ar admite plângerile legate de faptul că dosarele de la ÎCCJ nu au fost judecate de completuri specializate, așa cum se întâmplă la alte instanțe.
Întrebată dacă ÎCCJ are statut special față de alte instanțe, Tarcea a răspuns: ‘Aici este Înalta Curte. Da. Competenta pe materie opereaza doar pe inalta tradare, in rest se refera la persoana, nu la fapta’.
„Blocajele le-au creat altii, daca vor sa le creeze in continuare sa si le asume”, a adăugat șefa ÎCCJ.
Judecătorii instanței supreme au stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie. Dragnea ar fi trebuit să se prezinte luni la ÎCCJ, însă este internat în spital în urma unei duble hernii.
Magistrații ÎCCJ au decis luni ca Liviu Dragnea să fie audiat la următorul termen în dosarul DGASPC Teleorman, adică pe 15 aprilie, la ora 11:00. Tot atunci va fi audiată de judecători și Olguța Șefu (fosta directoare a Direcției de Protecție a Copilului Teleorman), și ea inculpată în dosar. Liderul PSD trebuia să fie audiat luni, însă nu s-a prezentat în fața judecătorilor, deoarece este internat în spital, în urma unei duble hernii.
Dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare, a fost amânat pe parcursul a mai multe termene de judecată, în urma controverselor referitoare la constituirea completurilor de 5 judecători.
Completul care îl judecă pe Dragnea este format din judecătoarele Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana și Popa Rodica Aida. Între timp, unul dintre judecători, Luciana Mera, a solicitat pensionarea, iar cererea i-a fost aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.
Sursa: romaniatv.net