Legalizarea
bacşişului, care va fi fiscalizat şi care va putea fi încasat de angajaţii din
industria horeca, va fi posibilă în urma unei iniţiative a patronatelor din
Turism, susţinută de Ministerul Finanţelor.
„Bacşişul va fi opţional, nu obligatoriu, iar banii vor ajunge
la cei ce prestează serviciile şi nu la antreprenori. Avantajele vor fi şi
pentru stat”, spune Dragoş Anastasiu, Tourism Task Force.
Măsura va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din
industria ospitalităţii şi la stabilizarea forţei de muncă, a adăugat Dragoş
Petrescu, Entrepreneurship Task Force.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a discutat măsura
cu reprezentanţii din industrie, spune că măsura este o practică europeană.
„Legalizarea bacşişului este o practică europeană, nu ştiu dacă sunt maximum
două ţări care nu o implementează”, a spus ministrul. Teodorovici spune că
reglementarea bacşişului sprijină angajaţii din sector şi creează un mediu
reglementat.
„Vom acţiona rapid. Dacă există o propunere de text, colegii
mei de la ministerul de Finanţe, de la departamentul de legislaţie, dacă în
următoarele zile pregătesc textul de act normativ primar şi apoi secundar, până
la final de august. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări
din economie pe zona de Cod Fiscal şi de procedură fiscală, la care se pot
adăuga şi acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această
speţă”, a mai afirmat Teodorovici.
Noua reglementare face posibilă şi plata bacşişului cu
cardul, care astăzi reprezintă 50% din plăţile care se fac în restaurante.
Ulterior, firmele din domeniu vor vira banii din bacşiş angajaţilor, care ar
putea ajunge chiar la o dublare a veniturilor, spun antreprenorii.
Sumele din bacşiş vor fi impozitate cu 10%, dar ies din
sfera TVA pentru că nu reprezintă bunuri sau servicii.
The post Noua Lege de legalizare a bacşişului prinde contur appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.