Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean
Covasna va organiza în luna septembrie cea de-a treia ediţie a Festivalului
kürtőskalács-ului şi al deliciilor dulci, un eveniment gastronomic menit să
promoveze zona şi tradiţiile locale.
În cadrul festivalului va avea loc şi un concurs de preparat
kürtőskalács, pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc glazurat cu zahăr
ars.
„Am început pregătirile pentru Festivalul deliciilor dulci, unde
personajul principal va fi kürtőskalács. Scopul evenimentului este promovarea
acestui produs secuiesc şi vom organiza şi un concurs de pregătit kürtőskalács.
În fiecare an dorim să găsim kürtőskalács-ul anului. De asemenea, şi anul
acesta, între 13-15 septembrie, în Sfântu Gheorghe va avea loc festivalul
acesta, unde vor concura mai multe echipe care produc kürtőskalács. Se fac
înscrieri, suntem în pregătire, deci aşteptăm echipele care vor să concureze la
acest eveniment”, a declarat Kopacz Zsuzsa, reprezentanta Asociaţiei pentru
Promovarea Turismului Covasna.
La prima ediţie au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun
kürtős tradiţional a fost câştigat de echipa „Bunicuţa” din Miercurea Ciuc, în
timp ce premiul pentru cel mai bun kürtős făcut după o reţetă inovativă i-a
revenit echipei „Indivino” din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac
secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de
ani.
La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un
colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au
folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie. Aluatul
a fost înfăşurat pe un buştean din lemn, după care a fost tapetat cu zahăr şi
pus la rumenit pe jar până ce zahărul s-a caramelizat şi a prins o pojghiţă
lucioasă. Momentul a fost imortalizat cu aparatele de fotografiat, iar apoi
colacul a fost tăiat bucăţi şi împărţit zecilor de oameni prezenţi la
eveniment.
„Judeţul Covasna are foarte multe oferit din punct de vedere gastronomic
şi de aceea anual organizăm foarte multe festivaluri de acest gen”, a declarat
vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o
campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi
pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi
culinare, precum şi produsele „înrudite” cu acesta.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor,
originea acestui produs tradiţional este foarte veche, însă prima reţetă
datează din anul 1784 şi provine din actualul judeţ Covasna, fiind consemnată
de către contesa Mikes Maria din Zăbala.
Mai mulţi specialişti, care au refăcut „arborele genealogic” al
kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă „verişori” în Europa.
„Kürtős” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, denumirea produsului
provenind de la asemănarea cu aceste obiecte.
The post Festivalul Kürtőskalács-ului şi deliciilor dulci, în septembrie la Sfântu Gheorghe appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.