Ce spun cei de la Casa de Pensii despre majorarea pensiilor pentru grupele I și II? În medie, creșterile ajung și la 800 de lei

 

Peste 700 de bistrițeni din județul Bistrița-Năsăud au beneficiat de majorări ale pensiilor, în urma recalculării făcute în baza Legii 221/2018. Potrivit Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, în medie, pensiile acestor categorii de persoane au crescut cu 800 lei, banii fiind acordați retroactiv, începând cu luna octombrie 2018.

Într-o conferință de presă, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Vișan, a adus câteva lămuriri cu privire la prevederile Legii 221/2018. Potrivit directorului, această majorare se aplică doar persoanelor care au muncit în condiții speciale – grupa I și în condiții deosebite de muncă – grupa a II-a, care nu au beneficiat de recalculări în anii precedenți.

„Prin această recalculare a grupelor de muncă se acordă un punctaj suplimentar pentru cei care au lucrat în grupa I şi grupa a II-a de muncă, respectiv în condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă. Până în 2001 a fost grupa I şi grupa a II-a, din 2001 încoace, grupa I se referă la condiţii speciale şi grupa a II-a – condiţii deosebite de muncă. Prima recalculare a avut loc în anul 2008, prin Ordonanța de Urgență nr. 100, care a dat un punctaj suplimentar pentru anii lucrați în condiții deosebite, respectiv 25%, iar pentru anii lucrați în condiții speciale s-a acordat un punctaj de 50% la anii lucrați în grupa de muncă. Încă din 2008, la nivelul județului nostru, un număr de 12.242 de pensionari au beneficiat de această creștere pentru fiecare an de spor obținut ca urmare a desfășurării activității în  grupa I și a II-a de muncă. Acest proces a fost continuat prin câteva legi care au la recalcularea tipului de pensie, dar a fost diferențiat. Fiecare dosar a intrat pe o anumită lege în funcție de data la care a ieșit persoana la pensie și de condițiile în care a ieșit la pensie. Astfel, în 2011 a fost o tură de recalculări pe art. 169 din Legea 263/2010, care a dus la o majorare substanțială a valorii punctajelor în plată a pensiilor”, a declarat Sanda Vișan.

Potrivit directorului CJP Bistrița-Năsăud, Legea 221/2018 vine ca o completare la inechitățile care au apărut în urma recalculărilor anterioare pentru persoanele care vor solicita deschiderea drepturilor de pensie începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, cât și din punctul de vedere al stagiului de cotizare care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual.

”Sunt avute în vedere, prin această lege, persoanele care nu au beneficiat de recalculări în anii precedenţi. Pe legea 221/2018, în luna martie am recalculat un număr de 721 dosare care au deja puse în plată, până la sfârşitul lunii aprilie sau luna mai, toţi cei care au beneficiat de această recalculare vor primi şi plata drepturilor efective, retroactiv, din octombrie 2018”, a mai declarat directorul executiv al CJP Bistrița-Năsăud, Sanda Vişan.

Aceasta a mai precizat că recalculările pe Legea 221/2018 vor continua pentru persoanele pensionate după 1 ianuarie 2011.

În Bistrița-Năsăud, de această lege au beneficiat în special minerii din zona Rodna – Şanţ, dar şi cei care au fost expuşi în zona I şi II radiaţii. În județul Bistrița-Năsăud,  media creşterii a fost de 800 lei, ceea ce este o creştere foarte importantă. Recalcularea se face din oficiu, nefiind necesară depunerea unei cereri. Toţi vor primi până la urmă drepturile, urmează ca până în 30 septembrie 2019 să fie recalculate toate aceste pensii, iar plata pensiilor se va face retroactiv şi pentru aceste persoane. În etapa a II-a ar urma să fie recalculate dosarele a peste 300 de pensionari din judeţul nostru”, a mai adăugat Sanda Vişan.

La nivelul judeţului Bistrița-Năsăud sunt 60.000 pensionari.

Sursa: Ziardebistrita.ro – vezi articolul

Alte articole