Soluții pentru creșterea numărului de locuri în creșele din Iași

Vineri, 14 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica a prezentat o serie de soluții pentru problema înscrierii copiilor la creșele din oraș. Direcția Creșe Iași gestionează 11 creșe, cu o capacitate de 39 de grupe, respectiv 975 de locuri pentru copii. Pentru anul 2019 – 2020 au fost primite 905 înscrieri pe 325 de locuri disponibile, această capacitate redusă datorându-se și începerii lucrărilor de modernizare și extindere a creșelor nr. 1 și nr. 10, care nu au mai putut face înscrieri noi, la grupele mici.

„După cum am promis părinților veniți la Primărie, am dispus Direcției Creșe să facă o situație comparativă a punctajelor dosarelor de înscriere în creșe: unul cu criteriile inițiale și unul care include criteriul de proximitate. În contextul creat în urma evaluării dosarelor la înscriere, când un număr semnificativ de părinți au rămas pe lista de așteptare, trebuie înțeles faptul că tipurile de criterii stabilite nu reprezintă o cauză a problemei deficitului de locuri. Indiferent de criteriile de departajare stabilite, numărul de dosare pe lista de așteptare rămâne același, doar categoria celor nemulțumiți fiind, poate, alta. În ceea ce privește strict criteriul de proximitate, menționăm că din totalul dosarelor aproximativ 12% sunt depuse de părinți cu domiciliul în Zona Metropolitană (Miroslava, Dancu, Aroneanu, Ciurea, Tomești, Valea Lupului etc.), iar 4% sunt depuse de către părinți cu viză de reședință.

Astfel, am decis să menținem în continuare criteriul proximității și să înscriem copiii care au punctaje superioare cu acest criteriu. Totodată, am căutat soluții și pentru cei care ar fi fost declarați admiși fără acest criteriu. Studiind situațiile pe fiecare din cele nouă creșe, exceptând creșele nr. 1 și nr. 10, care nu au făcut înscrieri, am cuantificat 109 cazuri de copii care ar fi fost admiși fără criteriul proximității, dar nu și odată cu introducerea acestuia”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Cum vor fi repartizate cazurile suplimentare

Din cele 109 cazuri, 60 – 65 de locuri vor fi ocupate la Hotelul Municipal, până la 40 de locuri prin proiectul „Școala DA!”, prin suplimentarea numărului de locuri în creșele existente și, eventual, după obținerea avizelor necesare, prin crearea unei grupe mici, de 30 de locuri, la Grădinița PP 11 din strada Decebal.

„Reamenajarea Hotelului Municipal pentru a găzdui activitate de creșă va crea până la 120 locuri. În acest spațiu vor fi relocați cei în jur de 57 de copii reînscriși de la creșele nr. 1 și nr. 10, rămânând disponibile circa 63 de locuri. Acestea vor fi acordate, în funcție de punctajele dosarelor de evaluare, copiilor aflați pe listele de așteptare. De asemenea, ne vom ocupa și de dotările necesare specifice activității unei creșe: pătuțuri, servicii de hrană și mobilier specific servirii mesei. Hotelul Municipal își păstra destinația de creșă și după finalizarea lucrărilor de la creșele nr. 1 și 10. Astfel, după finalizarea lucrărilor de modernizare și extindere, cele două creșe vor primi din nou înscrieri la grupele mici, astfel încât pentru anul 2020 – 2021, luând în calcul și locurile de Hotel Municipal, vor fi disponibile cu circa 200 de locuri de înscriere mai mult decât în prezent. De asemenea, pentru a veni în sprijinul cazurilor celor mai vulnerabile, Primăria Municipiului Iași, în calitate de partener în cadrul proiectului cu finanțare europeană (POCU) Școala DA!, va deschide și va dota două grupe, cu o capacitate de 40 locuri, la Creșa nr. 14. După finalizarea procesului de înscriere și afișarea rezultatelor finale, din listele de așteptare vor fi identificate cazurile cu risc educațional care se încadrează în cerințele proiectului, iar copiii respectivi vor fi înscriși pe aceste 40 de locuri”, a completat edilul-șef.

Soluții de perspectivă

Primarul Mihai Chirica a mai spus că după finalizarea procesului actual de înscriere în creșe se vor căuta și alte spații pentru amenajarea de noi locuri destinate acestor activități.

„Încă din acest an vom începe un program municipal de construire de creșe noi. Din analizele făcute împreună cu Direcția Creșe, mai este nevoie de încă șase creșe noi. Avem în vedere un proiect – tip pe care îl vom prezenta în câteva zile și care urmează modelul Grădiniței PP 1 din Nicolina. Acest proiect – tip, care poate fi lărgit până la opt grupe de copii, îl vom implementa în diverse spații din Iași, cu prioritate acolo unde nu sunt creșe. Aici mă refer la cartierele Canta, Dacia, Nicolina, CUG, Cantemir, Bucium, Bularga și Copou. O altă soluție este posibilă prin intermediul proiectelor dezvoltatorilor imobiliari. La ultimele teme de proiectare le-am cerut în mod obligatoriu să ia în calcul și crearea de spații sociale, respectiv de grădinițe. La această cerință se va adăuga și crearea de creșe. Odată cu apariția unui complex de locuit, va fi asigurată și posibilitatea integrării copiilor în creșe și grădinițe, în parteneriat cu municipalitatea ieșeană”, a încheiat primarul Mihai Chirica.

The post Soluții pentru creșterea numărului de locuri în creșele din Iași appeared first on Curierul de Iasi.

Sursa: curentul-iasi.ro – vezi articolul
Fără categorie 37

Alte articole