Premieră la Cluj: în oraș se implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere

Cluj-Napoca este primul oraș din România în care se implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, în urma unui acord semnat între primărie și Asociația Scripor. Parteneriatul prevede implementarea Alfabetului Scripor – un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile.

„Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare a serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung:

– machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moților și din Piața Unirii și hărți tactile pentru acestea folosind “alfabetul culorilor”, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere;

– se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere – „alfabetul Scripor” în cadrul ediției 2019 a Zilelor Clujului; 

– pe termen lung se vor realiza hărți tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în stațiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport.

De asemenea, analizăm împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, extinderea acestuia la nivelul întregului oraș, astfel: Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală și Județeană, Grădina Botanică „Alexandru Borza”, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, Gara, centre comerciale. Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărți tactile la intrarea fiecăreia dintre instituțiile mai sus menționate, pentru a facilita accesul la informație al persoanelor cu deficiențe de vedere”, a anunțat primarul Emil Boc pe rețelele de socializare.

Parteneriatul se va derula pe o perioadă de 5 ani. Alfabetul Scripor este invenția clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, aprilie 2019, secțiunea Educație, Cultură și Artă. Marele Premiu a fost oferit de către Asociația Inventatorilor din Germania.

The post Premieră la Cluj: în oraș se implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere appeared first on City News.

Sursa: CityNews.ro – vezi articolul

Alte articole