Pesta porcină, de neoprit

Focar nou de pestă porcină africană în satul Tălpigi, comuna Ghidigeni, județul Galați.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat în această dimineață Planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariției focarului de pestă porcină africană într-o gospodărie din satul Tălpigi (comuna Ghidigeni).

„S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicereaie irii animalelor din specia suine din exploatațiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a răspândirii bolii din focar etc”, transmite Prefectura Județului Galați.

În Baza Națională de Date, la Tălpigi sunt înregistrate 102 gospodării, cu un efectiv de 328 de porci, echipele mixte urmând să înceapă uciderea preventivă în această dimineață.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate aveaun impact social iș economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole