Nostalgic FM – povestea din spatele poveștii

Nostalgic FM este un proiect gândit la sfârșitul lui 2019 și înfăptuit între 15 ianuarie și 15 iulie 2020.

Undeva spre sfârșitul lui 2019 am realizat că în vara anului următor devin „veteran”, că 2020 este al 25-lea an de muncă neântreruptă în radio și pentru radio. Un sfert de secol! Cifra asta îmi crează un amestec ciudat de sentimente. Realizezi ce-ți spun? Douăzeci și cinci de ani! Peste 9000 de zile în care am trăit pentru radio – în prima parte, cea mai lungă și cea mai importantă, făcând efectiv radio, în cea de a doua trecând în alt eșalon, cel dedicat părții de marketing și publicitate radio.

Așa a început povestea din spatele poveștii „Nostalgic FM”.

În momentul ăla am decis că trebuie să marchez cumva acest sfert de secol. Cum aș fi putut să o fac altfel decât tot prin radio?! Așa am hotărât ca la începutul lui 2020 să intre în lucru în „laboratorul” ROSTCLUB un alt proiect. În fapt un cadou pe care vi-l fac vouă, celor ce iubiți radioul dar și mie, celui ce îl ador! Însă, ca orice veteran, am nostalgia unor vremuri, în cazul meu acelea în care radioul era RADIO, nu un amalgam de de toate, strălucitor ambalate, însă fără vreun conținut remarcabil, așa cum, din păcate, este azi.

Radioul online este o oportunitate pentru cine vrea să facă radio și, în același timp, o facilitate pentru cine vrea să asculte radio. Din păcate s-a împământenit concepția greșită că toate radiourile online sunt ceva amatoristic făcut și mai mult în joacă. Da. Din nefericire peste 90% din radiourile online se încadrează perfect în această descriere. Se întămplă asta pentru că orice pușți cu pretenții de DJ, dar și mulți renegați ai mass-media, cu pretenții de profesioniști au sufocat internetul cu tot felul de stream-uri pe care ei le numesc radiouri online.

Se întâmplă așa din două motive. Principalul fiind o lipsă a unei legislații în acest domeniu, celălalt fiind acela că, în principiu, pentru a emite orice și mai ales oricum în online nu ai nevoie de prea multă școală și nici de prea multă tehnică. Prin urmare, citându-l pe
Albert Einstein, putem spune că „Tot prostul poate să știe, scopul este să înțelegi!”. Să înțelegi cum și ce trebuie să faci astfel încât transmisia ta online să merite să fie numită RADIO.

La Nostalgic FM încercăm să schimbăm concepția că un radio online este o jucărioară, încercăm să facem performanță, așa cum am făcut cu tot ce s-a creat în „laboratorul” ROSTCLUB.

Din punct de vedere hardware, Nostalgic FM funcționează pe două servere + un workstation, toate de la Lenovo. Am ales acest brand din două motive: Lenovo oferă, pentru ce avem noi nevoie, cel mai bun raport performanță/preț. Celălalt motiv fiind că (probabil puțini știu) concernul internațional Lenovo a cumpărat cu ceva timp în urmă gigantul IBM, rebranduindu-l, dar păstrând în mare parte tehnologia și structura IBM.

Serverele noastre de transmisie online fiind conectate la o conexiune dedicată de internet ce urmează să fie upgradată la un gigabit bandă de upload, ceea ce înseamnă că vom putea susține, simultan, un număr foarte mare de ascultători, mai bine spun un număr mare de device-uri conectate.

Din punct de vedere software avem un paradox care mie îmi place teribil de mult – ne folosim de cele mai noi și performante softuri de automatizare și procesare sunet pentru a transmite muzică veche și foarte veche.

Există un soft de automatizare care gestionează cum intra muzica pe post: din ce categorii, genuri etc., totodată știind să „lipească”/mixeze melodiile între ele, să insereze ora exactă, să gestioneze grupajele de reclamă radio, să „arunce” câte un jingle la un număr prestabilit de melodii și multe, multe altele. Practic această automatizare face munca a 3-4 DJ și a unui director de playlist. Cool, nu? Apropo de jingle, avem 90 din care 75 de hitmix-uri. Toate realizate în regie proprie. După cum mulți știu, ROSTCLUB deține propriul studio, oferind și servicii de producție spoturi publicitare, nu doar servicii de difuzare spoturi radio. Doar producția acestor jingle a durat cam o lună.

Între acest soft și cel care realizează emisia, mai există încă două softuri, două „etaje” pe care sunetul trebuie să le urce pentru a ajunge la tine, curat și echilibrat. Aici a fost cel mai mult de lucru pentru că difuzăm muzică ce nu numai că provine din ani diferiți, provine din ere diferite, chiar, deci atât modul de înregistrare al melodiilor cât și modul de stocare fiind total diferit între 1970 și 2000.

E simplu când ai de făcut setări de sunet doar pentru muzică ce e trasă deja digital și preluată de pe suport digital. Toată, oricum, sună la fel. Dar când ai de rezolvat această problemă lucrând cu peste 10.000 de melodii înregistrare în ani diferiți, cu tehnologii diferite și preluată fie de pe discuri de vinil, fie de pe bandă magnetică, fie din fișiere mp3 dar compresate mult, munca de echilibrare a sunetului, pare că nu se mai termină niciodată.

Astfel a fost necesar să folosim două procesoare digitale de sunet + un EQ digital pentru a vă putea oferi un sunet curat și echilibrat din toate punctele de vedere. Iar munca de setare a acestor softuri nu a fost simplă deloc. Dar a meritat. Practic totul se remasterizeaza acum în timp real. Și asta îmi place, sper să-ți placă și ție!

Iată un prim argument, chiar și numai din punct de vedere tehnic, care susține ce am spus, și anume că Nostalgic FM este realizat cu profesionalism, de către profesioniști.

Dincolo de partea tehnică a proiectului este conceptul de radio de nișă, stabilirea unui focus grup (adică acea întrebare „Noi cui ne adresăm?”) urmată de politica editorial-muzicală adaptată nișei alese. Structurarea programelor transmise și, evident, planurile de dezvoltare. Găsirea unui slogan și definirea identității vizuale – crearea unui logo adecvat și alegerea culorilor brand-ului.

Nfm1190x194px Copy
Nostalgic FM – logo1

Sloganul ales „Evergreen Music For Evergreen People” sper că definește cel mai bine ce urmează să fie difuzat pe Nostalgic FM, amplificând totodată și numele radioului, dar localizand și focus grup-ul țintit.
Nfm350x320px
Nostalgic FM – logo2

Iată și un al doilea argument, de această dată referitor la formă și conținut, argument ce susține afirmațiile mele anterioare.

Da. Pot afirma și faptul că între Nostalgic FM și oricare alt radio, însă cu transmisie terestră, diferența este că Nostalgic FM nu are deocamdată o antenă! Diferența între Nostalgic FM și celelalte radiouri online, te las pe tine să o descoperi.

Spre final am început lucrul la ultima etapă și anume realizarea unei interfețe între noi „făcătorii” de radio și tine, cel pentru care facem radio. Ceea ce vezi acum, la data la care scriu acest material (15-07-2020), pe NostalgicFM.roeste doar o pagină ce anunță lansarea Nostalgic FM. Site-ul îl vom urca online în data de 12 August 2020, dată la care lansăm oficial Nostalgic FM.

Pentru că ne dorim o relație onestă și transparentă cu clienții ce vor cumpăra spații de reclamă pe Nostalgic FM, am decis să afișăm statistici referitoare la audiență – atât numărul de ascultători în timp real, cât și statistici referitoare la structura audienței, cumulând datele oferite de Google Analytics cu cele pe care le vom culege în mod direct de la ascultătorii noștri printr-un scurt sondaj de audiență ce o să fie prezent în site.

Foarte pe scurt acesta a fost drumul parcurs de noul nostru proiect de la idee la primul minut de emisie live. Îți mulțumesc dacă o să fii și tu acolo în acel minut și ne-am simți mai mult decât onorați dacă ai și rămâne de atunci pe recepție.

Proiecția în viitor există, cum altfel ai putea crea ceva fără să îți creionezi, măcar teoretic, perspectivele de creștere și dezvoltare ale creației tale?!

Astfel ne dorim dacă proiectul nostru o să fie bine primit în piață, ca peste câțiva ani să obținem câteva licențe de emisie ON AIR în câteva orașe mari din țară. De asemenea, dacă vor exista suficiente resurse materiale, să introducem în programele transmise inserturi de știri la fiecare 30 de minute. Evident dacă asta o să fie și pe placul celor care ne vor asculta începând cu 12 August, ora 12:00, dată și oră la care lansăm oficial Nostalgic FM.

Sunt sigur că mulți se întreabă de ce am ales ca dată tocmai 12 August. Urmărește-mă pe Facebook și o să înțelegi de ce!

La fel de sigur sunt că mulți se întreabă cât costă un astfel de proiect. Răspunsul meu e simplu: am spus încă de la început că Nostalgic FM este un cadou, iar când primești un cadou, nu întrebi niciodată cât a costat.

Prima mea satisfacție în acest proiect a apărut atunci când am redescoperit oameni cu care am colaborat și în trecut și care au răspuns prompt și fără echivoc chiar de la prima mea „strigare”. La fel de importanți fiind și cei ce mi-au fost aproape, susținându-mă direct sau indirect în munca depusă.

Nu există pierderi! Toate resursele materiale investite vor fi cu siguranță recuperate într-un interval oarecare de timp. Munca depusă a fost o plăcere pentru că vorbim, așa cum spuneam, despre un cadou pe care vi-l fac vouă celor ce iubiți radioul și muzica bună, dar, deopotrivă și mie, celui ce, iată, în vara acestui an aniversez 25 de ani de muncă în radio și pentru radio. Un sfert de secol în care mi-am respectat ascultătorii și i-am primit mereu cu bucurie în emisiunile mele. Respectându-i și ulterior, atunci când cream reclame radio ce urmau să fie auzite de ei.

Nu există pierderi chiar dacă la un moment dat cineva a ieșit din „club”, ulterior s-a reîntors.

Tuturor le mulțumesc!

Însă, cele mai multe mulțumiri ți le adresez ȚIE, celui ce ai citit acest text și o să asculți din 12 August, ora 12:00 Nostalgic FM, pentru că Nostalgic FM ești TU! Pentru că fără TINE, ascutătorul de radio, niciun radio nu ar putea exista!

Către tine mă îndrept și îți spun: Prietene, din 12 August, ora 12:00, viața o să fie mai frumoasă, pentru că din 12 August, ora 12:00 o să avem Nostalgic FM!Articol scris de Robert Stancu, fondator Nostalgic FM.

Actualizat la 12 August 2020 de redacția StiriLaZi.ro

Astăzi, 12 August, 2020, peisajul media s-a îmbogățit cu încă un post de radio – Nostalgic FM care și-a început emisia la ora 12:00.

Noul radio are un slogan exclusivist „Evergreen Music For Evergreen People” fiind dedicat, așa cum îi spune și numele, nostalgicilor – celor ce și-au trăit adolescența și tinerețea pe ritmurile inconfundabile și irepetabile ale anilor ’80-’90, rămânând fideli acelor ritmuri muzicale ce, din
păcate, astăzi sunt uitate sau mai puțin difuzate de stațiile radio.

Noul radio, deși focalizat pe muzica anilor ’80-’90, difuzează totuși în proporție de 20% și hituri mai vechi, pentru că Nostalgic FM își propune să readucă în atenția ascultătorilor săi adevăratele valori ale muzicii pop, rock, dance, slow. Astfel radioul dorind să devină un loc în care oamenii de calitate se întâlnesc cu muzica ce îi reprezintă.

Află mai multe despre Nostalgic FM vizionând clipul de mai jos.

Robert Stancu – fondator Nostalgic FM, rostind primele cuvinte de la microfonul noului post de radio.

Alte articole