Miza alegerilor europene

Peste 20 de zile la 26 mai în toate cele 28 de state ale UE vor avea loc alegeri pentru un nou Parlament European. Deși mizele ar trebui să fie cam aceleași peste tot în UE, legate de tema fundamentală a regenerării proiectului european în favoarea tuturor cetățenilor, realitatea, cel puțin cea romanească, nu arată că lucrurile stau așa.
Suntem blocați în tema justiției în special datorită iluziei lui Klaus Iohannis că Referendumul din aceeași zi va relansa încrederea românilor în domnia sa. Pe teren datele arată limpede că actualul șef al statului pierde cel puțin 2% în fiecare lună la încrederea publică.
Temele principale ar trebui să fie cu totul altele. România este o țară importantă în UE din punct de vedere geopolitic dar încet-încet și economic ( iată, suntem pe locul 12 în UE după criteriul PIB-ului).
Vocea țării noastre ar trebui auzită mai puternic pe marile teme la ordinea zilei în Uniunea Europeană. Și în această campanie electorală dar mai ales după terminarea ei acolo în forurile de decizie la nivel comunitar. Asta dacă vrem să fim mai respectați. Nu e suficient să ne plângem că merităm mai mult. Trebuie să și acționăm pentru a ne apropia meritele și respectul.
Personal, cred că teme precum bugetul Uniunii, șomajul, salariul minim european, energia, schimbările climatice(care iată ne afectează tot mai des și pe noi românii!), democratizarea Uniunii, securitatea comună, investițiile în agricultură/în economie în general, fiscalitatea(cum ne raportăm la multinaționale din perspectiva transferurilor financiare?!) ar trebui să-și facă loc și în dezbaterile electo rale din țară noastră nu doar în cele din Germania, Franța, Polonia, Spania, Italia etc.
Dacă vrem o țară ca afară mai intîi trebuie să avem o dezbatere ca afară!
Cred că românii vor să afle mai clar, mai în detaliu de la toți candidații răspunsul la întrebarea lor legitimă:”Ce puteți voi face de la Bruxelles pentru îmbunătățirea vieții noastre?!”
ALDE România încearcă, în aceste zile, prin toate acțiunile publice ale liderului său, Călin Popescu Tăriceanu, ale candidaților noștri să aducă în dezbatere astfel de lucruri. Vrem să fim în rând cu Europa bună, cu Europa responsabilă. Pentru că avem și idei și soluții. Urmăriți-ne!

Deputatul Ion Cupă – președintele ALDE Dolj

Sursa: indiscret.ro – vezi articolul
Fără categorie 67

Alte articole