Lecția sârbilor. O autostradă-gigant prin munți este aproape gata, fără bani de la UE

Autostrada A1 din Serbia strabate tara de la un capat la altul si masoara 554 de kilometri. Sarbii mai au de terminat doar 34 de kilometri si autostrada va fi gata.

Lucrarile sunt in plina desfasurare in muntii Rodopi, pe Valea Moraviei de Sud, acolo unde autostrada trece prin tuneluri si peste viaducte lungi.

„Lucrarile sunt intr-o zona foarte dificila ca relief, asemanatoare din multe puncte de vedere cu Valea Oltului”, spune Asociatia Pro Infrastructura, citata de hotnews.ro.

„Desi nu sunt in Uniunea Europeana si nu beneficiaza de fondurile nerambursabile pe care le are la dispozitie Romania, vecinii nostri au reusit sa construiasca aproape in totalitate o autostrada de la un capat la celalalt al tarii”, scrie Asociatia Pro Infrastructura care preia o filmare aeriana realizata chiar de constructor, „dovada de transparenta cu care noi nu suntem obisnuiti, nici din partea statului si nici a antreprenorilor privati”.

Lotul prezentat in imaginile de mai jos are o lungime de 4,7 kilometri si leaga Predejane de Caricina Dolina. Segmentul este realizat de bulgarii de la Trace Group, pentru un contract de 38 de milioane de euro. Cele doua tuneluri au o lungime de 1,8 kilometri, scrie greatnews.ro.

„Noi nu reusim, la mai bine de 10 ani de la intrarea in UE, sa facem studiile si proiectele complete pentru un tunel forat de autostrada, daramite sa si licitam lucrarile pentru asemenea structuri. Dam vina pe ursi, nu putem stabiliza un deal cu o solutie definitiva ceva mai complexa si nu suntem in stare sa aprobam variante inteligente in puncte dificile (sensurile decalate de autostrada, de exemplu) […]

Sarbii ne demonstreaza ca un plus de inteligenta, strategia corecta si oamenii profesionisti in posturi cheie pot produce proiecte grele si spectaculoase intr-un orizont de timp rezonabil, chiar in lipsa finantarii externe consistente. La noi, fara aceste ingrediente cheie, autostrazile montane raman deocamdata doar pe hartie, chiar daca avem acces la miliarde de euro”, mai scrie Asociatia Pro Infrastructura.

The post Lecția sârbilor. O autostradă-gigant prin munți este aproape gata, fără bani de la UE appeared first on Romania News.

Sursa: news-white.com – vezi articolul
Fără categorie 100

Alte articole