Laudațio: Premiul „Pro Educatione Hargitae”, 2019 – Petru-Ioan Gârb, inspector școlar general

Petru-Ioan Gârb

Domnul inspector școlar general se apropie de sfârșitul carierei de dascăl, fiind vorba despre o carieră cu foarte multe provocări și foarte multe realizări. Încă de tânăr s-a hotărât să intre în învățământ și bine a făcut că a devenit profesor. Elevii au avut de câștigat, căci le-a predat cu mare pricepere și răbdare, competențele sale profesionale fiind recunoscute nu numai de aceștia, ci și de întregul corp profesoral. Domnul Gârbea Petru-Ioan a fost o perioadă și director, iar timp de peste 20 de ani inspector școlar, în anul 2015 devenind inspector școlar general. Probabil că toate cadrele didactice l-au cunoscut încă înainte de ajunge în fruntea conducerii învățământului harghitean. Ca inspector școlar nu a răspuns numai de învățământul profesional și tehnic, ci și de examene, de admitere și de multe concursuri. Dispunând de o atitudine pozitivă față de muncă și de multă perseverență, colegii au apelat la dumnealui când aveau neclarități, i-au solicitat părerea în diferite situații, știind că nu este superficial și că nu este persoana care pasează problema altcuiva, dar și că ajută pe oricine în orice problemă educațională. Datorită cunoștințelor, experienței și aptitudinilor sale a devenit cunoscut și în țară, ceea ce a ridicat și prestigiul instituției noastre. A stat mereu de partea legii și le-a solicitat și colegilor săi să o respecte. Nu s-a uitat la ceas să observe că s-a terminat programul de lucru, ci  a stat mereu atâta timp la birou cât a fost necesar pentru a-și rezolva sarcinile și pentru a încheia cu bine orice activitate.

Domnul inspector școlar general a acumulat o experiență serioasă și în domeniul proiectelor europene, asumându-și calitatea de manager de proiect sau de alte funcții în cadrul acestora, derulând cu succes aceste proiecte, fără a se eschiva de la alte activități. A fost și este un om de echipă, membrii echipei sale știind că se pot baza pe competența și cunoștințele sale. Și-a asumat sarcini nu numai în cadrul inspectoratului școlar, ci, într-o anumită vreme, și în cadrul ministerului. Cunoscându-se că,încă de la apariția calculatorului în învățământ, domnul inspector  scria și lucra numai pe acesta, la minister, s-a întâmplat odată să scrie ceva cu creionul pe o foaie de hârtie. Atunci, unul dintre foștii lui colegi din minister a remarcat cu voce tare: „Uite, Péter știe să scrie și de mână!”Apropo: Să nu uităm că domnul Gârbea a contribuit substanțial la crearea primei variante a site-ului instituției noastre. De numele domnului inspector școlar general se leagă și broșurile de admitere a elevilor de clasa a VIII-a, formatul acestora păstrându-se până în ziua de azi.

Pe domnul inspector școlar general l-a interesat și bunul mers al lucrurilor, adică și-a dorit permanent ca învățământul să meargă într-o direcție bună. În acest sens, a trimis la minister nenumărate propuneri de îmbunătățire a legislației, dorindu-și mereu ca educația copiilor să ajungă pe niveluri cât mai înalte.

Acum, domnul inspector școlar general se apropie de cariera pe care o îndrăgește, poate, cel mai mult, neavând, în ultimii ani, suficient timp să i se dedice: cea de bunic. Noi, cei care rămânem încă o perioadă în activitate, îi suntem recunoscători pentru tot ce a făcut pentru învățământul harghitean și îi oferim distincția „Pro Educatione Hargitae”. Îi dorim ani mulți, cu sănătate, liniște și bucurii!

Miercurea Ciuc, 8 mai 2019

Glodeanu Cristinel Fănel,

Inspector școlar general adjunct

 

*

Asociaţia Pro Educatione
Fondată în anul 2011, Asociaţia Pro Educatione creează reţea profesională a organizaţiilor din domeniul educaţiei adulţilor, asigură cunoştinţe teoretice şi practice bazate pe valori creştine, acordă sprijin intelectual-profesional, spiritual şi financiar membriilor săi, şi însoţeşte munca lor cu exigenţă profesională.
Reţeaua reuneşte forţele acelor organizaţii de educaţie a adulţilor care îşi asumă valorile creştine, şi îşi desfăşoară activitatea lor sub auspiciile diocezei Alba Iulia din Transilvania. Este coaliţia de lobby şi advocacy a acestor organizaţii membre.

Sursa: Ziar Harghita.

Sursa: ZiarHarghita.ro – vezi articolul
Fără categorie 79

Alte articole