Dosarul CET Govora, prima hotărâre definitivă de condamnare la închisoare, desființată după decizia CCR Procesul lui Șova va fi reluat, Bălan rămâne condamnat

Minuta instanței:
„Desființează în parte decizia penală contestată, numai în ceea ce îl privește pe contestatorul condamnat Șova Dan Coman.
Anulează toate formele de executare emise în baza sentinței penale nr. 506 din 25 septembrie 2017 pronunțată de Înalte Curte de Casație și Justiție-Secția Penală în dosarul nr. 526/1/2016, rămasă definitivă prin decizia penală sus-menționată, numai în ceea ce îl privește pe contestatorul condamnat Șova Dan Coman.
Fixează termen pentru rejudecarea cauzei la 15 aprilie 2019, Sala Secțiilor Unite, pentru când se va cita inculpatul Șova Dan Coman la adresele indicate în dosar. Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale contestate.
În baza art.275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației în anulare rămân în sarcina statului. În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat până la prezentarea apărătorului ales, în sumă de 156 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 18 februarie 2019”, se arată în documentul citat.

Verdictul completului de 5 judecători a fost dat cu scorul 3-2
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe 20 iunie 2018 pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora pentru trafic de influenţă, decizia fiind definitivă. Verdictul completului de 5 judecători a fost dat cu scorul 3-2. Completul a fost prezidat de vicepreședintele Înaltei Curți, Iulian Dragomir, și compus din judecătorii Ionuț Matei, Constantin Epure, Lucia Rog și Aurel Gheorghe. Judecătorii Lucia Rog și Aurel Gheorghe au făcut opinie separată. Opinia majoritară care a impus practic condamnarea a fost formată din Dragomir, Matei și Epure.
DNA a cerut condamnarea lui Dan Şova la 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, susţinând că pedeapsa de 3 ani închisoare dată de instanţa de fond este „nejustificat de blândă”.
În septembrie 2017, Dan Şova fusese condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Conform anchetatorilor, Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Anchetatorii mai susţin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură.
DNA preciza că, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate. În aceeaşi perioadă, senatorul a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro.
În cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova ar fi încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii. DNA menţionează că cea mai mare parte a banilor primiţi de Şova au fost orientaţi, în mod direct, către stingerea unei datorii provenite din cumpărarea de la fostul deputat Cristian Rizea a unui imobil situat în Bucureşti.

Sursa: indiscret.ro – vezi articolul

Alte articole