DOLIU. S-a stins din viață Szalkay József, fost președinte al clubului BC Mureș 

ASTĂZI, JOI 25 APRILIE, S-A STINS UN MARE IUBITOR AL SPORTULUI MUREȘEAN, FOST PREȘEDINTE AL B.C. MUREȘ TÂRGU MUREȘ, SZALKAY JÓZSEF!

Vestea morții lui am primit-o de la Tibi Bidiga, acum câteva minute. Îmi este greu acum să scriu despre Józsi. Suntem vecini, casele noastre fiind situate una lângă cealaltă. Știam că are probleme…

De fiecare dată când ne întâlneam, înainte de a saluta, punea invariabil aceeași întrebare: „Ce noutăți ai din sport, Aurele?”. Și tot discutam, de una, de alta…

Acum, doar despre el…

„S-a născut în oraşul Târgu-Mureş în data de 11 iunie 1951. A fost absolvent al Liceului Bolyai Farkas din Târgu-Mureş, promoţia 1970. A fost student al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Babes-Bolyai din Cluj, în perioada 1971-1975.

„Îmi aduc aminte cum, prin clasa a V-a, după ore, mergeam acasă la un coleg de clasă, Vogel Titi, care locuia pe strada Belşugului, şi aruncam cu o minge la un coş de baschet care era situat în grădina colegului meu de clasă! Acesta a fost primul meu contact cu baschetul! Apoi, elev fiind al Liceului Bolyai, care era un liceu cu program special de educaţie fizică, am făcut parte dintr-o clasă sportivă, la profilul baschet, unde era antrenor profesorul Madarás Attila. Acest profesor, mentorul meu de-atunci, m-a determinat să mă gândesc foarte serios să devin profesor de educaţie fizică! Tatăl meu (Szalkay József), care terminase Facultatea de Ştiinţe Economice de la Cluj, din cadrul U.B.B., voia ca singurul lui băiat, adică eu, să termin aceeaşi facultate pe care o absolvise şi el. Discret, metodic, a urmărit cu obstinaţie să ajung student la Cluj, la facultatea amintită. Ceea ce s-a şi întâmplat, în 1971, cum am mai spus. Înainte, jucasem un an la Medicina Târgu-Mureş, unde antrenor era profesorul Borbély Attila. Atunci echipa a promovat în B, dar eu plecasem la Cluj. În timpul studenţiei am jucat baschet la Universitatea II Cluj, unde antrenor era profesorul Kovács. Prima echipă era pregătită de antrenorul Vasile Jeleriu. Tot atunci, m-am împrietenit cu marele jucător clujean de baschet Mircea Barna. În perioada cât am fost preşedinte la B.C. Mureş Târgu-Mureş, Mircea Barna a venit la câteva meciuri de-ale noastre. După un meci disputat acasă, l-am invitat la o cină, alături de echipa noastră. Evident, l-am prezentat jucătorilor, cu acel prilej.

-Uitaţi, băieţi, acesta este prietenul meu Mircea Barna, fost baschetbalist de vază al Clujului. Era omul care dădea câte 30 de puncte în fiecare meci, în timp ce eu reuşeam doar două puncte!!

-Józsi, este adevărat ce spui, însă cu punctele marcate de tine reuşeam să câştigam meciul!

Băieţii, aflaţi şi ei la masă cu noi, râdeau cu gura până la urechi, în frunte cu Cooley, meditând la cele spuse de Mircea”, mi-a spus Józsi acum vreo 4-5 ani!

După terminarea facultăţii a fost repartizat la Banca Agricolă, unde a lucrat între 1975 şi 1994. Între 1995 şi 2000 a fost preşedinte al primei bănci româno-maghiare din România, Pater Bank. Apoi, între 2000 şi 2008, a fost directorul Sucursalei Târgu Mureş a Piraeus Bank Târgu Mureş. A fost preşedintele al B.C. Mureş Târgu Mureş în perioada 2008-2012, când clubul de baschet s-a consolidat de la un an la altul. Fiind şi consilier în Consiliul Judeţean, Szalkay Józsi a pus în mişcare toate pârghiile pentru ca baschetul mureşean să se dezvolte pe zi ce trece. Ca un fapt divers, Szalkay József a fost şi vicepreşedinte al A.S.Armata Târgu Mureş, în sezonul 1996/97!

În anul 2011, având coxartroză, a fost operat la Târgu Mureş, dar din păcate operaţia nu a reuşit, motiv pentru care a fost reoperat la Budapesta, 6 luni mai târziu! Urmarea? Următoarele 6 luni s-a deplasat într-un cărucior cu rotile! Peste câțiva ani, mai târziu, a fost operat și la celălalt picior, la Nova Vita, tot de coxartroză.

Având probleme de sănătate, în anul 2012 a demisionat din funcţia de preşedinte al B.C. Mureş Târgu Mureş, dar a rămas în Consiliul de conducere al grupări mureşene.

„-Aurele, să nu uităm un lucru!

-Care, Józsi?

-Scrie că niciodată n-am făcut parte din baschetul de performanţă!

-Uite, Józsi, dacă n-oi uita, o să scriu.

-Aşa este mai bine, să ştie lumea!

-Bine, bine, Józsi, dar „capitolul” B.C. Mureş unde-l trec?

-Mă referam la mine ca sportiv, nu la funcţiile avute de mine.

-Bine, Józsi, am consemnat şi această afirmaţie a ta”.

Până acum ceva vreme, pe Józsi îl găseam mereu pe terenurile de sport, indiferent că era vorba de baschet, volei, handbal, fotbal etc., în calitate de spectator, fiind un mare iubitor al sportului. În anul 1997, când marele fotbalist maghiar Puskás Ferenc a împlinit 70 de ani, Józsi Szalkay a fost prezent la aniversarea acestuia, la Budapesta, împreună cu alți invitați!”*

Vecine, drum lin printre stele, acolo unde, probabil, te vei întâlni cu alți foști baschetbaliști târgumureșeni, Nicolae Viciu, Ördög Mihály, Steff Zakarias, Madarás Attila, Takács Károly, Cornel Lungu ș.a., cu toții plecați, din păcate, prea devreme dintre noi!

Familiei, sincere condoleanțe! Dumnezeu să vă mângâie sufletele!

*Text apărut în cartea MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN, Aurel Rațiu, 2020, pag. 126-127.

Aurel RAȚIU, jurnalist sportiv

Post-ul DOLIU. S-a stins din viață Szalkay József, fost președinte al clubului BC Mureș  apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole