Când dorești să fentezi și ești fentat: ALERTĂ de înșelăciune cu certificate verzi FALSE. Aviz amatorilor

Când dorești să fentezi și ești fentat: ALERTĂ de înșelăciune cu certificate verzi FALSE. Aviz amatorilor

Când dorești să fentezi și ești fentat: ALERTĂ de înșelăciune cu certificate verzi FALSE. Aviz amatorilor

Poliţiştii avertizează cu privire la apariţia unui nou tip de înşelăciune cu certificate verzi. Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au descoperit un nou tip de înşelăciune cu certificate verzi false.

Conform poliţiştilor, persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conţin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuţii cu ofertantul prin conversaţii scrise, private şi îşi transmit datele de identificare pentru completarea aşa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

„Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată şi codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacţie”, au transmis poliţiştii.

Conform acestora, după efectuarea plăţii, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul.

Poliţiştii spun că acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală.

Anchetatorii fac cercetări pentru identificarea persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

sursa: mediafax.ro

Sursa: ZiarulUnirea.ro – vezi articolul
Fără categorie 72

Alte articole