Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, este sărbătorită în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Astfel Ziua Eroilor este sărbătorită în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al ostașilor căzuți la datorie în timpul primului război mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante, în anul 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora. În România, care a pierdut aproape un milion de militari și civili, prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693 din data de 4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei
Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.
În omagierea eroilor căzuți la datorie, un rol deosebit de important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, înființată în anul 1919, care a devenit, în anul 1927, Societatea „Cultul Eroilor” și mai târziu, de la data de 1 august 1940, „Așezământul Național Regina Maria”, sub înaltul patronaj al Reginei Maria. Acestei societăți i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostașului Necunoscut, amplasat inițial în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol, dar și construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente și plăci comemorative în majoritatea localităților din țară. În anul 1948, având în vedere noua conjunctură politică, prin Decretul nr. 71 din anul 1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se, astfel, prevederile anterioare.
Ulterior, prin Decretul nr. 117 din anul 1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, s-a menținut prevederea potrivit căreia Ziua Eroilor era sărbătorită la data de 9 mai, cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului. După anul 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului. Prin Legea nr. 48 din anul 1995, se proclama Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști — Ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos—, potrivit tradiției românești.
Actul a fost amendat de către Legea 379 din anul 2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, care prevede celebrarea acestei zile la aceeași dată. În data de 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, pentru prima dată, ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită la praznicul Înălțării Domnului, decizie consfințită ulterior prin hotărârile sinodale din anul 1999 și din anul 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
sursa ; Biserica Izvorul Tămăduirii

The post Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român appeared first on Gazeta de Botoșani – GazetaBt.ro : Stiri Botosani , Politica Botosani , Sport Botosani , Evenimente Botosani , Anunturi Gratuite Botosani , Muzica Botosani.

Sursa: GazetaBT.ro – vezi articolul

Alte articole