Zi importanta pentru Braila / Detalii nestiute despre poetul Mihai Eminescu

Zi extrem de importanta pentru Braila. Poemul ”Luceafarul”, a aparut pe paginile ziarului “Dunarea”, pe data de 25 iulie 1883, la doar cateva luni dupa ce fusese publicat, pentru prima oara, in Almanahul Societatii Studentesti “Romania Juna”, de la Viena. Primul numar al ziarului “Dunarea” se afla azi, intr-o colectie particulara de la Braila.

“Poetul nepereche” este familarizat cu Braila, din cauza legaturii lui cu fratele sau Matei Eminovici care a locuit in oras, timp de cativa ani.

Mihai Eminescu (Eminovici) s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani, fiind al saptelea din cei 11 copii ai caminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei si al Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anuntat ca autoritatile locale din intreaga tara vor organiza simultan evenimente miercuri, la ora 18,00.

″In acest an, am initiat o actiune unitara, asadar, la ora 18,00, va fi aprinsa flacara culturii, simbolic, pentru ca vor avea loc actiuni simultan in aproape toate orasele tarii”, a precizat Gheorghiu.

Cu totii stim ca Mihai Eminescu a devenit motivul pentru care multi dintre noi ne mandrim ca suntem romani. Marele poet cunoscut si peste hotare ne face cinste chiar si in prezent, la 130 de ani de la moartea sa. Chiar daca i-am citit poeziile si chiar daca inca ne amintim fragmente din “Luceafarul”, sunt inca multe lucruri nestiute despre acest mare om.

Mihai Eminescu era stiut de apropiati ca fiind un cantaret cu o voce de aur, fumator inrait, cuceritor, mare amator de cafea si petrecaret fara margine, dar si un patriot pentru care „Traiasca natia!” era singurul salut.

Putini sunt aceia care stiu ca geniul creativ al Luceafarului suferea de o tulburare afectiva cumplita: sindrom bipolar.

Fiind atat de indragostit de lumea teatrului, in anul 1867, a intrat ca sufleor si copist in trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale.

In aceasta perioada a vietii lui, Eminescu a avut un succes neasteptat. I-a aparut poezia „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie” in revista „Familia”, pe 2 aprilie 1867. In textul original figura „Romania”, in loc de „Romanie” – „Ce-ti doresc eu tie, dulce Romania”.

La sfarsitul primaverii, Mihai Eminescu a plecat cu Iorgu Caragiale (fratele mai mic al lui Costache Caragiale, director de teatru) cu trupa de teatru. A umblat mai ales prin Muntenia, la Ploiesti, Braila, dar si la Galati si e de banuit ca si in alte orase.

Capitanul Matei Eminescu, fratele poetului, era ofiter de cariera, luptase in Razboiul de Independenta al Romaniei, fiind decorat cu patru medalii romanesti si doua rusesti. In ”civilie” fusese casatorit de trei ori. Dupa esecul cu Matilda Ilan Iosifescu, de loc din Braila, MATEIU EMINESCU se ia cu Ana Condeescu, de loc din Mizil.

Gheorghe Eminescu urmeaza o cariera militara si avanseaza la Braila pana la gradul de locotonent-colonel.

Scrierile pornografice au fost pentru Mihai Eminescu o descatusare literara a pasiunilor sale carnale. Contemporanii poetului spun ca acesta iubea cu pasiune femeile, insa si intr-un mod concret fizic, nu ideatic ca multi poeti ai generatiei romantice.

 

Sursa: InfoBraila.ro – vezi articolul

Alte articole