Zeci de foști pacienți cu Covid 19, vindecați, s-au întors la spital pentru a dona plasmă

Zeci de oameni care s-au vindecat după ce au fost diagnosticați cu Covid 19 au donat plasmă sanguină la Spitalul municipal din Hunedoara, informează reprezentanții instituției.

„În cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, la Centrul de Transfuzii Sanguine, cu ajutorul unui aparat de plasmafereză, donează plasmă, zilnic, între două și patru persoane. Aparatul recoltează sângele pacienților și îl filtrează pentru a separa plasma de celulele sanguine. Plasma provenită de la bolnavii de COVID-19 vindecați este folosită cu succes de medici pentru tratarea pacienților nou infectați. În luna decembrie a anului trecut, chiar dacă, probabil, au avut și ei de-a face cu agitația Sărbătorilor de iarnă, hunedorenii și-au făcut timp și pentru a salva vieți. 72 de persoane au donat plasmă”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 sunt invitați să ia legătura cu cel mai apropiat centru de transfuzie sanguină pentru a dona pasmă. Un astfel de centru funționează în Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara

Condițiile pentru admiterea la actul donării sunt: vârsta: 18 – 55 de ani, persoane sănătoase; greutate optimă între 50–55 – 100 kg la femei, 58-110 kg la bărbați, în funcție de înălțime; să nu fi consumat alcool cu 24-48 de ore înainte de recoltare, tensiunea arterială maximă admisă în funcție de vârstă decide medicul la consultație; femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual; să nu fi suferit în ultimele 6 luni (sau mai mult) intervenții chirurgicale, tatuaje; să nu fi suferit de boli cronice: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, epilepsie, miopie (-) 6 dioptrii.

La o donare se recoltează 400-450 ml de sânge, cantitatea se reface: ca și volum în câteva ore (în funcție de volumul de lichide ingerat post-donare) și din punct de vedere biologic în 2 săptămâni. La o donare de plasmă se recoltează 600 de mililitri de plasmă – în mod normal, necesarul pentru un pacient este de 8-10 ml / kg corp, adică 600 – 800 ml de plasmă, în funcție de gravitatea cazului. Donatorului de sânge i se evaluează starea de sănătate la consultația medicală dinaintea donării și beneficiază de o serie de analize medicale gratuite. De asemenea, beneficiează de o zi liberă (în cazul angajaților cu carte de muncă) și i se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensă biologică, dar și o reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile.

Foto: Primăria Hunedoara

Sursa: ZHD.ro – vezi articolul

Alte articole