(VIDEO) Trăiește în inima munților și este fericit. Iarna la stânele din munții Șureanu

  • Iarna, în ținutul stânelor aflat în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, cele mai multe dintre așezări rămân pustii, însă câțiva ciobani rămân aici împreună cu animalele de care au grijă.

Dealurile învecinate Poienii Omului, Fundăturii Ponorului și Fundăturii Ponoriciului se înalță la peste 1.000 de metri și sunt înconjurate de păduri seculare, pline de sălbăticiuni.

Iarna, vremea aspră și viscolul fac dificilă locuirea în micile case vechi de lemn, fără electricitate și apă curentă. Totuși, unii dintre ciobanii rămași aici s-au obișnuit cu greutățile.

Dorin Onu (36 de ani), un localnic din satul Federi (comuna Pui) s-a stabilit pe timpul iernii la stâna sa de la Izvoarele Ticerii aflată în apropiere de Poiana Omului și la vreo două – trei ore de mers pe jos de Federi. Aici are în grijă o mică turmă de oi, câteva vite și doi cai. Deși stă mai tot timpul singur pe munte, ciobanul se declară bucuros, atât de vremea mai călduroasă ca de obicei, cât și de animalele sale.

„Acum vreo jumătate de oră, una din oi a fătat. Mielul s-a ridicat la scurt timp în picioare, semn că este sănătos. Este una dintre bucuriile mele. Mi-e drag de aceste animale. De la opt ani am grijă de oi și nu mă pot desparte de modul acesta de viață, pe munte”, spune Dorin.

O căsuță veche de lemn, ajunsă la a treia generație, spune ciobanul, adică locuită în trecut și de părinții și bunicii lui îi este adăpost. În jurul ei, staulul și grajdul sunt păzite de câinele său credincios.

„Aduc apă de la izvor, și pentru mine și pentru oi. Apă de munte, bună. Curent nu prea ieste, pentru că fiind înnorat, panoul solar nu funcționează. Altfel, mai căutam să ascult la radio câte ceva, deși semnal nu prea găsești aici”, spune Dorin.

Bărbatul are de străbătut un drum anevoios, de cel puțin două ore, cea mai mare parte a traseului fiind prin pădure, până la cele mai apropiate sate: Târsa și Federi. Drumurile de plai care trec pe deasupra Ticerii Izvorului și potecile care însoțesc lunca Ponorului, pe la poalele dealului, traversează locuri vestite pentru frumusețea lor.

Ponorul, unul dintre cele mai spectaculoase râuri din munții Șureanu, izvorăște de sub vârful Porumbelu Mare (1.131 metri), aflat în apropiere de Poiana Omului, traversează un ținut sălbatic, împânzit de rămășițele unor stâne înființate în vremea dacilor, și, la circa 10 kilometri de la izvoarele sale, dispare sub pământ, în Fundătura Ponorului.

Sursa: ZHD.ro – vezi articolul

Alte articole