(VIDEO) Castelul Nopcsa din Țara Hațegului a fost restaurat și va reintra în circuitul turistic

  • Castelul Nopcsa din Săcel, Hunedoara (video), părăsit la sfârșitul anilor ‘90 și lăsat în ruină în următorii ani, a fost restaurat și va fi transformat într-un muzeu dedicat Țării Hațegului. Lucrările s-au întins pe aproape cinci ani și au fost finanțate prin Planul Național de Dezvoltare Locală, investiția fiind de 11,5 milioane de lei.

Castelul luxos din Țara Hațegului a fost ridicat în urmă cu două secole de familia nobiliară Nopcsa, care l-a făcut să se distingă prin elementele sale de arhitectură medievală. Locul se înfățișa ca o fortăreață care veghea peste câmpiile Țării Hațegului, de la poalele Retezatului.

„Castelul a fost construit la începutul secolului al XIX-lea și a aparținut baronului Franz Nopcsa, savantul de numele căruia se leagă primele descoperiri ale fosilelor de dinozauri din Țara Hațegului. De altfel, domeniul se află pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și aproape de Munții Retezat”, a informat Consiliul Județean Hunedoara, administrator al monumentului istoric.

Castelul Nopcsa din Hunedoara a fost redeschis după două decenii în care fusese abandonat și ajunsese o ruină. În comunism, castelul luxos al savantului Franz Nopcsa funcționase ca școală pentru copii cu nevoi speciale, tabără și orfelinat. A fost abandonat la sfârșitul anilor ‘90, iar localnicii l-au devastat de mai multe ori în căutarea comorilor lui nobilului Vasile Nopcsa – numit și Față Neagră, unchiul omului de știință Franz Nopcsa. Timpul și-a pus, de asemenea, amprenta pe starea monumentului istoric.

„Lucrările realizate la Castelul Nopcsa au avut un grad ridicat de complexitate și au vizat refacerea acoperișului, reparații interioare și exterioare, finisaje și restaurări ale elementelor valoroase din punct de vedere arhitectural. La interior, unele dintre cele mai importante și de mare finețe lucrări au vizat refacerea Sălii Oglinzilor cu lambriuri din lemn, reparații la scara din fontă și balustrade, sablarea, completarea și vopsirea scării circulare din fontă, realizarea unui chepeng metalic și a scării metalice pentru acces în turn. La exterior, s-a recurs la refacerea completă a crenelurilor și a ornamentelor pereților”, a informat Consiliul Județean Hunedoara.

De asemenea, a fost reabilitat și beciul din apropierea castelului și au fost restaurate poarta masivă care asigură accesul pe domeniu și împrejmuirile. Anexele sale, clădiri vechi și degradate, nu au fost cuprinse în proiectul de restaurare care a vizat castelul, însă vor fi reabilitate pe fonduri europene, informează Consiliul Județean Hunedoara.

Sursa: ZHD.ro – vezi articolul

Alte articole