Vasile Iliuță & PSD Călărași, încotro?

Nicolae Rîjnoveanu: Cu bune, cu rele PSD Călărași va merge înainte

Asistăm în aceste zile la discuții în spațiul public și privat privind procesele președintelui Vasile Iliuță. În timp ce gurile rele doresc judecarea rapidă a acestuia prin o condamnare rapidă și dură, alții indică drept vinovați în alte direcții. Iliuță a apărut oarecum marcat de cele petrecute dar neabătut de la prezentarea proiectelor sale. Și-a dedicat mult timp, multă muncă pentru dezvoltarea județului. Unele proiecte au fost finalizate, altele în derulare iar câteva sunt doar vise. Certitudini sunt doar lucrurile bune pe care le lasă un om în urma sa – arăta el, la inaugurarea Căminului din Vâlcelele. 

 

Vorbind despre omul Vasile Iliuță, doar Instanța poate aprecia dacă a greșit, cum a greșit și care este pericolul social al greșelilor comise – dacă acestea există. Totul se raportează la litera legii.  Dacă greii din PSD laudă pe unii din echipa lui Iliuță pentru profesionalism în dezvoltarea unor proiecte, atenția lor se îndreaptă și către cei vinovați de lucrurile rele ce s-au întîmplat. Unii dintre ei acuză nu pe Iliuță ci pe câțiva dintre cei apropiați lui, oameni în care acesta a crezut și care l-au condus pe un drum greșit prin sfaturi incorecte pentru luarea unor anume decizii. 

Astăzi 20 iunie a fost alt termen pentru dosarul nr. 4871/3/2021 LINK, pe rolul Tribunalului București. Vasile Iliuță, în calitate de inculpat, este judecat pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și șantaj. S-au audiat alți patru martori, și aflăm de pe portalul Instanțelor că după vacanța instanțelor, pe 12 septembrie va urma alt termen. Surse de presă indică că ar fi ultimul termen pentru finalizarea audierii martorilor. Calitatea declarațiilor acestora, adevărul îl poate stabili doar Instanța. Vorbim despre unul dintre procesele nedorite ale lui Vasile Iliuță și de  soluții  care pot influența activitatea politică și administrativă  din PSD Călărași dar și a județului.

 

Iliuță a declarat repetat colegilor de partid că are încredere în Instanță, indicând trecerea a patru ani de proces până la rămânerea definitivă și irevocabilă a unor hotărâri. Timpul a trecut și iată că se prefigurează ultimul termen pentru audiere înainte de pronunțare. Una dintre soluțiile nedorite ale procesului poate duce la escaladarea unor ambiții de promovare ale unor nume în PSD prin organizarea de alegeri sau pentru ocuparea funcției de președinte al C.J. Din punct de vedere legal Vasile Iliuță nu a fost președinte ales ci doar numit interimar la conducerea PSD Călărași. Aceasta presupune o perioadă de 6 luni ce se mai poate prelungi cu încă alte 6 luni. Sediul Central al PSD este conștient de necesitatea organizării de alegeri, și de respectarea prevederilor din Statut. Putem vorbi despre Vasile Iliuță comparativ cu fostul președinte Iulian Iacomi că și-au demonstrat ambii valoarea prin câștigarea alegerilor. Un lucru greu într-un județ unde PNL era cândva pe locul II / țară privind popularitatea…

Privind necesitatea unor alegeri, dacă inițial se indica organizarea unei conferințe județene pentru alegerea conducerii de partid prin septembrie, acum senatorul Cionoiu indică drept dorința de a se finaliza acestea prin noiembrie. Calendarul alegerilor nu a fost făcut public.

 

Publică este însă dorința președintelui Ciolacu ca să dea exemple  pe cei care condamnați penal la interdicții publice sau alte pedepse penale ca să fie suspendați din orice funcție politică până la clarificarea situației lor juridice. Ciolacu a indicat aceasta fiind necesară pentru consolidarea acum și nu peste ani a imaginii partidului și a luat măsuri aspre în câteva județe din țară. Cu alte cuvinte se configurează dorința conducerii centrale a PSD ca funcțiile de conducere din partid să fie ocupate de lideri fără condamnări.

 

Dacă în partid lui Iliuță i s-ar putea interzice să mai candideze, asta și motivat de existența unei hotărâri judecătorești nefavorabile, ca președinte de Consiliu Județean Iliuță nu poate fi înlocuit decît după o condamnare definitivă privind interdicții ale unor drepturi, acelea de a fi ales, numit, de a candida sau ocupa funcții publice. Cazul nefericit al unei astfel de sentințe definitive obligă pe guvernul României, la organizarea de alegeri în max. 6 luni de la constatare a deciziei instanței, pentru ocuparea funcției de președinte la C.J.

Vizavi de toate aceste preziceri, dorințe, bârfe sau discuții/ apărute pe diferite surse și medii de informare, indiferent care va fi soarta lui Vasile Iliuță se va contabiliza activitatea sa, și a echipei sale. PSD Călărași își poate alege liderul – fără ca acesta să fie numit de București – iar măsurile pe care trebuie să le ia la nivel județean trebuie să se conformeze Programului național de guvernare, situațiilor grele prin care țara va trece în continuare. Proiectele lui Vasile Iliuță vor continua cu el / sau fără el – dar cu mențiunea contribuției sale la dezvoltarea județului. Indiferent de soluția Instanțelor, în urmă rămân oamenii. Ei apreciază cel mai bine lucrurile bune care s-au făcut pentru ei. Rămâne și hotărârea Instanței – care trebuie respectată. Istorie…

Voi încheia cu un citat de Nicolae Iorga/ publicat astăzi pe rețelele de socializare de către fostul deputat PSD Dumitru Coarnă: „Omul cu adevărat bun e cel care ar fi putut fi rău și n-a fost.”
Nicolae Iorga

Post-ul Vasile Iliuță & PSD Călărași, încotro? apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.

Sursa: AtitudineaDinCalarasi.ro – vezi articolul

Alte articole