Val de căldură și disconfort termic puternic în următoarele patru zile. Umiditatea va depăși pragul critic de 80 de unități

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o avertizare de cod galben cu privire la un nou val de căldură ce va afecta în următoarele patru zile cea mai mare parte a țării.

Val de căldură și disconfort termic puternic

Meteorologii au emis sâmbătă o avertizare de cod galben cu privire la un nou val de căldură ce va fi resimțit în următoarele patru zile în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor ajunge până la 37 de grade Celsius, însă la fel de important, gradul de disconfort termic va fi accentuat de umezeala din aer, ce va atinge pragul critic de 80 de unități.

„Sâmbătă şi duminică (6 şi 7 august), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Luni şi marţi (8 şi 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice şi sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade”, a transmis ANM.

Trebuie subliniat că disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau atunci când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge sau depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi. ITU se calculează pe baza a doi factori: temperatura aerului în grade Celsius (care se ia la umbră, la înălţimea standard de 2,00 metri) și umezeala (umiditatea) relativă a aerului este definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente. ITU pentru valori mai mici de 65 se consideră stare de confort, între 66-79 stare de alertă, iar peste 80 se consideră stare de disconfort.

ANM a mai transmis că în zilele de sâmbătă și duminică, pe arii restrânse, vor fi perioade scurte de instabilitate atmosferică, urmând ca în următoarele două zile ploile să apară pe arii mai extinse în jumătatea de nord-vest a țării.

„Sâmbătă şi duminică vor fi perioade scurte şi pe arii restrânse cu manifestări de instabilitate atmosferică. La începutul săptămânii viitoare, instabilitatea atmosferică se va accentua şi se va manifesta pe arii mai extinse în jumătatea de nord-vest a teritoriului”, a mai transmis ANM.

Cum va fi vremea în București

Meteorologii au anunțat că în Capitală temperatura maximă va ajunge până la valoarea de 36 de grade Celsius, însă indicele de umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.

„În Bucureşti, valul de căldură va persista, iar luni şi marţi (8 şi 9 august) se va intensifica uşor. Disconfortul termic se va menţine ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 19…21 de grade, prognoza fiind valabilă pentru intervalul 6 august, ora 10 – 9 august, ora 21:00”, se arată în prognoza ANM.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole