„Vacanța la muzeu” revine cu noi activități pentru copiii târgumureșeni

Vacanța de vară debutează pentru copiii târgumureșeni cu o nouă ediție a atelierelor întreprinse de Muzeul Județean Mureș, cu scopul de a-i angrena în diverse activități pentru a le dezvolta curiozitatea, talentele și dibăcia într-un mod cât mai distractiv. Pe toată perioada lunii iulie, copiii vor învăța despre diverse subiecte ce aparțin domeniilor istoriei, artei, sportului, meșteșugăritului.

Programul detaliat, organizat pe zile și diferite spații ale orașului cuprinde:

În incinta Muzeului din Cetatea Medievală (Centrul de Cercetare a Limesului Roman: str. Avram Iancu, nr. 2), în fiecare zi de marți – 2, 9, 16, 23, 30 iulie 2024 –, între orele 10:00-12:00, se vor desfășura activității în jurul temei „Orașul întărit”: „Cetăți atunci și acum”, „ORATIO, STUDIO ET COLLECTIO: Școala, atunci și acum”. Totodată, copiii vor lua parte la diferite jocuri, precum „Cultul morților în Imperiul Roman”, „Sărbători în Imperiul Roman”, „Meserii, atunci și acum”. Pentru înscrieri, sunați la numărul de telefon: 0747.773.299.

„Programul abordează în paralel obiceiurile, tradițiile sau activitățile desfășurate în diferite perioade istorice, relativ mai apropriate de zilele noastre, prezente în expozițiile din muzeu, cu modul în care aveau ele loc în timpul Imperiului Roman. Apărarea comunităților, învățarea, meseriile, festivalurile și sărbătorile, obiceiurile de înhumare, toate au existat și atunci ca și acum, dar aveau particularitățile lor”, au transmis organizatorii.

În incinta Palatului Culturii (Piața Victoriei, nr. 1), în fiecare zi de miercuri – 3, 10, 17, 24, 31 iulie 2024 –, între orele 10:00-11:30 – se vor desfășura activități în jurul temelor: Muzeu, Vitralii, Comic Book, Secretele Palatului, Atelier de modelaj, „Descoperă Galeriile de Artă”, conchis cu un quiz și alte activități. Pentru înscrieri, sunați la numărul de telefon: 0726.600.565.

„La Palatul Culturii și Secția de Artă vacanța se tratează ca atare: învățăm, dar ne și distrăm! Explorăm și descoperim farmecul Palatului Culturii și Galeriile de Artă, însă o facem prin metode interactive, joacă și ateliere practice”, au declarat membrii organizori ai muzeului.

În incinta Palatului Toldalagi (Secția de Etnografie și Artă Populară: Piața Trandafilor nr. 11), în fiecare zi de joi – 4, 11, 18, 25 iulie 2024 –, între orele 10:00-12:00, copiii vor învăța într-un mod distractiv despre: „Pomul vieții” – în pictura de pe mobilier tradițional, „Mi-am pierdut o batistuță” – atelierul de cusut, „De la meșter la meșteșug” – povești cu daltă și ciocan, „Bărcuitul, o îndeletnicire dulce”­ – despre stupi, albine și miere. Pentru înscrieri sunați la numărul de telefon: 0265.250.169.

„Despre ”Pomul vieții” pictat pe mobilierul traditional; motivele cusute pe batistuțe; despre cum poți crea diferite obiecte aflând povestea lemnului, cioplit, sculptat, folosind o daltă și un ciocan; cum oare se practica bărcuitul (vânătoarea de albine) – te invităm pe tine, copile, să afli de la meșterii pricepuți pe care i-am invitat la Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș, Piața Trandafilor nr. 11, în zilele de joi, ale lunii iulie, începând cu ora 10.00”, a transmis muzeul.

În incinta Muzeului, Secția de Ştiinţele Naturii (str. Horea, nr. 24), în fiecare zi de vineri – 5, 12, 19, 26 iulie 2024 –, între orele 10:00-12:00, subiectele abordate vor fi: Cicade – insecte cântătoare, Bizamul,  Dinozauri din România, „Aripi în noapte” – Bufnițele. Pentru înscrieri puteți suna la numărul de telefon 0740.189.067 sau vă puteți deplasa la sediul muzeului (marți – joi 09:00 – 13:00).

„Un grup de insecte fascinante – cicadele, un mamifer aparte – bizamul, uluitorii dinozauri (din România) și nu în ultimul rând, unii descendenți ai acestor reptile – magnificele păsări răpitoare, bufnițele – vă invită într-o călătorie palpitantă în care veți descoperi diversitatea animalelor în lumea vie (sau dispărută). Unde? La Secția de Științele Naturii! De asemenea, vă invităm să vă puneți la contribuție abilitățile și imaginația pentru a descoperi această diversitate a lumii”, au conchis organizatorii.

Taxa de participare este de 10 lei/participant/atelier, iar accesul se face pe bază de rezervare prealabilă. Taxa de participare se poate achita la intrare, înainte de atelier.

Alexandra BORDAȘ

Post-ul „Vacanța la muzeu” revine cu noi activități pentru copiii târgumureșeni apare prima dată în Stiri din Mures, Stiri Targu mures – Liderul presei muresene.

Sursa: zi-de-zi.ro – vezi articolul

Alte articole