Un „nano-robot” construit în întregime din ADN pentru a explora procesele celulare

Construirea unui robot minuscul din ADN și folosirea lui pentru a studia procesele celulare invizibile cu ochiul liber este subiectul unor cercetări serioase ale oamenilor de știință de la Inserm, CNRS și Université de Montpellier – Centrul de Biologie Structurală din Montpellier.

Acest „nano-robot” extrem de inovator ar trebui să permită un studiu mai atent al forțelor mecanice aplicate la niveluri microscopice, care sunt cruciale pentru multe procese biologice și patologice. Inovația este descrisă într-un nou studiu publicat în Nature Communications.

Echipa a început prin a cupla robotul cu o moleculă care recunoaște un mecanoreceptor.

Acest lucru a făcut posibilă direcționarea robotului către unele dintre celulele noastre și aplicarea în mod specific a forțelor mecanoreceptorilor vizați localizați pe suprafața celulelor pentru a le activa.

„Proiectarea unui robot care permite aplicarea in vitro și in vivo a forțelor piconewton răspunde unei cereri tot mai mari din comunitatea științifică și reprezintă un progres tehnologic major.

Cu toate acestea, biocompatibilitatea robotului poate fi considerată atât un avantaj pentru aplicațiile in vivo, dar poate reprezenta, de asemenea, o slăbiciune cu sensibilitatea la enzimele care pot degrada ADN-ul.

Deci următorul nostru pas va fi să studiem modul în care putem modifica suprafața robotului astfel încât acesta să fie mai puțin sensibil la acțiunea enzimelor.

Vom încerca, de asemenea, să găsim alte moduri de activare a robotului nostru folosind, de exemplu, un câmp magnetic”, subliniază Gaëtan Bellot de la Centrul de Biologie Structurală (Inserm/CNRS/Université de Montpellier).

Material furnizat pentru Science daily de INSERM (Institut national de la santé et de la recherche médicale)

Foto burst shopify Matthew Henry

The post Un „nano-robot” construit în întregime din ADN pentru a explora procesele celulare first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole