Un monument funerar în memoria lui Gábor Áron, a cărui construcție a început în 1982, va fi dezvelit joi, la Moacșa

Un monument funerar ridicat pentru a cinsti memoria ofițerului de artilerie Gábor Áron, născut în județul Covasna și decedat pe câmpul de luptă în timpul Revoluției din 1848, la Chichiș, va fi dezvelit săptămâna aceasta în comuna Moacșa, la 175 de ani de la moartea acestuia.

Conform Centrului de Cultură al județului Covasna, construcția monumentul a fost începută în 1982, după planurile arhitectului și inginerului-șef regal Gyárfás Győző, însă nu a fost finalizat niciodată. Acum, cu implicarea Cluburilor Rotary Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc,  Fundației Hármas, Primăriei Moacşa, Centrului de Cultură Covasna și Consiliului Județean Covasna, dar și cu sprijinul unor parteneri locali, monumentul funerar va fi finalizat conform planurilor originale.

„Conform planurilor originale, „în vârful coloanei urma să fie aplicată mai târziu o decorațiune sub formă de emblemă: un tun complet realizat, cu roți”. Această decorațiune nu a fost finalizată niciodată, drept urmare, cu ocazia comemorării a 175 de ani de la moartea lui Gábor Áron, Clubul Rotary din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, Fundația Hármas, Primăria Comunei Moacşa, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna și Consiliul Județean Covasna, împreună cu alți parteneri locali vor finaliza monumentul funerar al faimosului turnător de tunuri, conform planurilor originale. Ceremonia de dezvelire a monumentului funerar renovat al maiorului de artilerie Gábor Áron și evenimentul comemorativ vor avea loc joi, 4 iulie 2024, de la ora 18:00, în Eresteghin, comuna Moacşa – la care avem onoarea de a vă invita!”, transmit organizatorii evenimentului.

Născut pe 27 noiembrie 1814, la Brețcu, județul Covasna de acum, Gábor Áron a fost un ofițer de artilerie din Al Doilea Regiment Secuiesc de Infanterie, devenit unul dintre conducătorii forțelor revoluționare maghiare din Transilvania în timpul Revoluției din 1848 împotriva Imperiului Austriac. A dobândit faimă și notorietate producând tunuri și praf de pușcă și conducând rezistența din comitatul Trei Scaune (care astăzi corespunde în mare parte județului Covasna) împotriva trupelor imperiale. A căzut pe câmpul de luptă pe 2 iulie 1849, în a doua bătălie de la Chichiş, fiind înmormântat două zile mai târziu, în cimitirul reformat din Eresteghin, Moacșa.   

(Ioana Ardeleanu)

Share

The post Un monument funerar în memoria lui Gábor Áron, a cărui construcție a început în 1982, va fi dezvelit joi, la Moacșa appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.

Sursa: weradio.ro – vezi articolul

Alte articole