Un decembrie fără de care…

Când toate erau cum erau și, boșorogii nostalgici povestesc că erau bune toate, de atâta bine, lumea căreia îi ajunsese cuțitul la os, a ieșit în stradă. Era decembrie ’89.

Un decembrie în care frica, foamea, opresiunea comunistă s-au transformat în disperare. Iar disperarea îți dă curajul necesar de a înfrunta tot, fără să-ți mai pese de nimic.

Un decembrie fără de care, azi eu nu aș putea scrie liber, cum nici tu nu ai putea citi liber, un decembrie fără de care nu am putea gândi liber (firește, ăia care putem).

Nu o să reiau punct cu punct desfășurarea evenimentelor, o fac mult prea mulți ideologi. Nu o să-ți vorbesc despre moartea nedreaptă(?) a soților Ceaușescu, îi plâng încă mult prea mulți senili nostalgici. Nici măcar nu o să încerc să-ți spun dacă a fost cu adevărat o revoluție sau doar o răscoală.

Tot ce vreau să fac, este să-ți prezint trei înregistrări document. Astfel, o să înțelegi singur cine a dat ordin să se tragă în mulțimea care protesta la Timișoara pe 17 decembrie, cum a fost ziua de 21 decembrie în București și cum au acționat în teren securitatea și armata.

Da, știu, puțin îți pasă – tu ești prins cu lucruri mai importante acum, ca de exemplu golitul rafturilor din supermarket sau vacanța de Crăciun pe vreo plajă exotică. Însă, fără acel decembrie ’89 nu ai fi putut face nimic din toate astea. Prin urmare, îți propun să-ți scoți pentru 15 minute „Spiritul Crăciunului” de unde ți-a intrat adânc și să urmărești cu atenție cele ce urmează.

1. Cine a dat ordin să se tragă în protestatarii de la Timișoara? Cine este așadar vinovat direct pentru morții din ’89?
În 17 Decembrie, Ceaușescu organizează de urgență o teleconferință ca urmare a evenimentelor începute atunci la Timișoara. Ceaușescu dă ordine clare pentru reprimarea în forță a manifestației, prin folosirea muniției de război. Mai jos va prezint înregistrarea document a acestei teleconferințe. Din înregistrare lipsesc doar câteva zeci de secunde, de la începutul acesteia. Acele secunde sunt însă reconstituite din stenograma teleconferinței, iată:
Nicolae Ceauşescu: „Începem teleconferinţa, tovarăşi! Bună seara! Am convocat această teleconferinţă, având în vedere unele evenimente foarte grave care s-au întâmplat în ziua de ieri şi de astăzi la Timişoara. Aparent, totul a pornit de la un proces de evacuare a unui preot care a fost mutat de cultul respectiv şi nu vroia să se evacueze, care, însă, anterior, a făcut declaraţii antiromâneşti la Budapesta şi s-a aliat cu cercurile revizioniste ostile integrităţii României.
S-au făcut greşeli pentru că normal toată problema trebuia rezolvată într-o oră-două, conform legilor ţării şi normelor care sânt în toată lumea, dar, în loc de asta, s-au dus discuţii interminabile şi s-a dat ocazia ca acesta să strângă elementele pe care le-a pregătit din timp. Acum reiese clar că de fapt aceasta a fost pretext, că a fost pregătit din timp de agenţiile străine din străinătate şi de cercurile antisocialiste şi din Est şi din Vest.

Repet cu toată seriozitatea, încă la Timişoara nu s-a pus ordine pentru că s-au făcut unele greşeli inadmisibile în aplicarea măsurilor stabilite şi primul lucru, că unităţile care au fost destinate să aplice unele măsuri, de fapt au fost puse în imposibilitatea să acţioneze – au fost trimise dezarmate.
La Timişoara sânt acuma toţi comandanţii. Am dat, am precizat că la teleconferinţă, la Timişoara, sânt prezenţi şi comandanţi militari de acolo. Am transmis cu câteva minute înainte tovarăşului Coman, care a sosit acuma cu alţi generali la Timişoara, ordinul – toate trupele primesc imediat muniţie de război, de front. Se somează, oricine nu se supune, se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!”
Iată acum restul inregistrarii:

2. Cum a arătat ziua de 21 decembrie în București? Care au fost reacțiile internaționale în acel moment?
Răspunsul îl ai mai jos. Te invit să asculți înregistrarea știrilor prezentate de Europa Liberă, în data de 21 decembrie, la ora 22:00.

3. Cum au acționat securitatea și armata în teren în zilele revoluției din ’89?
Nu o să-ți prezint întâmplări povestite și raspovestite. O să-ți prezint înregistrări reale ale comunicațiilor dintre securitate și armată, înregistrări ce îți vor prezenta desfășurarea forțelor în teatrul de operațiuni dar și evoluția situației în teren.

Dacă ești tânăr sau dacă nu ești și doar ți-am stârnit curiozitatea și dorința de a afla adevărul, caută pe net și o să găsești mii de relatări. Discerne atent și nu uita: istoria e scrisă doar de învingători, iar învingătorii din ’89 nu sunt cei care au ieșit în stradă, sunt cei ce, ulterior le-au furat „revoluția”.


Un editorial de Robert Stancu. Vezi toate editoriale aici.

Alte articole