UE va lansa o aplicație de verificare a vârstei pe platformele online, fără ca utilizatorul să dezvăluie date personale

UE va lansa, în iulie, o aplicație de verificare a vârstei pe platformele online, fără ca utilizatorul să dezvăluie date personale. Scopul este de a crește gradul de protecție, în special pentru minori, scrie biziday.ro.

Aplicația va permite utilizatorilor să-și verifice vârsta fără a dezvălui date personale către platformele digitale și este un precursor al portofelului digital de identitate al UE, care va fi lansat în 2026. Financial Times explică faptul că lansarea aplicației ar permite Uniunii să acționeze cu mai multă strictețe în privința platformelor care nu evaluează și gestionează corespunzător riscurile la adresa utilizatorilor, mai ales a celor minori. Până în acest moment, Bruxelles-ul nu a impus o metodă unitară de verificare a vârstei utilizatorilor.

Henna Virkkunen, comisarul european pentru tehnologie, a declarat pentru FT că “protecția minorilor este foarte importantă pentru noi și vom lua mai multe măsuri în acest sens. De asemenea, din perspectiva platformelor, ar fi foarte bine dacă acestea ar crea un nivel foarte ridicat de securitate, confidențialitate și siguranță pentru minori”. Virkkunen a mai adăugat că marile companii de tehnologie ar trebui să ia astfel de măsuri din proprie inițiativă, cu scopul de a proteja copiii, “în loc să aștepte ca guvernele să intervină”.

Oficialul nu a făcut precizări în legătură cu data exactă la care va intra în vigoare instrumentul digital, nici dacă acesta va fi disponibil, încă de la început, în toate statele membre. Totodată, nu a dat detalii nici despre modul exact în care va funcționa.

Bruxelles-ul vizează să aplice reglementări suplimentare, pentru a se asigura că profilurile utilizatorilor minori de rețele sociale sunt setate automat pe modul privat, pentru a reduce riscul ca ei să fie contactați de străini, dar și pe cel de dependență. Meta și TikTok sunt deja anchetate pentru modul în care afișează conținutul, care poate duce la dependență, dar și pentru recomandarea de conținuturi similare cu cel deja vizionat, pentru a ține utilizatorii conectați.

În încheiere, FT pune în vedere că mai multe state membre fac presiuni pentru stabilirea unei vârste minime de la care tinerii își pot deschide conturi pe rețelele sociale. În această privință, comisarul pentru tehnologie spune că va fi o provocare, având în vedere diferențele culturale și cele privind serviciile, în țările membre. Ea spune că, mai degrabă, companiile ar trebui să monitorizeze constant riscurile și să le atenueze, prin modul în care își proiectează platformele.

Share

The post UE va lansa o aplicație de verificare a vârstei pe platformele online, fără ca utilizatorul să dezvăluie date personale appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.

Sursa: weradio.ro – vezi articolul

Alte articole