Turda, campioană la accesarea fondurilor europene

Cu 19 proiecte aflate fie în stadiu de implementare, fie admise spre finanțare sau în faza de evaluare, Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria municipiilor care nu sunt reședință de județ. În acest moment, 13 contracte mari de finanțare sunt deja semnate și se află în implementare, alte 3 proiecte sunt admise la finanțare și 3 proiecte se află în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro.

Cele mai importante proiecte europene câștigate de Primăria Turda sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local. Turda va trece astfel la un sistem de transport modern, la standarde europene.

“Mobilitatea durabilă este expresia dezvoltării unui sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar în același timp, statornic și tradițional, asigurând un echilibru între valorificarea modurilor și infrastructurii de transport tradiționale cu necesitatea de modernizare și asigurare a consumului eficient de resurse și promovarea modurilor de transport nepoluante. A fost esențial ca municipiul Turda să beneficieze de finanțări externe pentru ca noi să putem rezolva problemele de infrastructură, motiv pentru care am făcut tot posibilul să atragem cât mai multe fonduri europene. Astfel, alături de echipa din Primărie am depus proiecte pe absolut toate axele disponibile. Eforturile noastre de a elabora o strategie în timp record au fost recompensate și ne mândrim astăzi cu un portofoliu de proiecte care se află în linie dreaptă și care ne plasează într-un loc fruntaș în România, în ceea ce privește absorbția de fonduri europene”,  spune Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda

Tot cu bani europeni se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului: Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Administrația locală încearcă astfel să pună și aceste obiective pe harta turistică a orașului, alături de Salina Turda. Tot prin finanțare europeană, centrul istoric al municipiului Turda va fi complet modernizat, se va construi o autobază unde va funcționa noua companie de transport public și se va construi o parcare de tip Park & Ride la marginea orașului. 

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni.

Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, modernizarea creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel cu școala mobilă ș.a. În contextul tuturor finanțărilor obținute, reprezentanții municipiului Turda prevăd o creștere semnificativă a numărului de turiști și o dezvoltare masivă a orașului în perioada următoare. Turda este vizitată anual de peste 700.000 de turiști din întreaga lume, fiind cunoscută la nivel mondial datorită Salinei.

The post Turda, campioană la accesarea fondurilor europene appeared first on City News.

Sursa: CityNews.ro – vezi articolul

Alte articole