Tudor Chirilă: Problema cu copiii români este presiunea din partea părinților ca ei să performeze. Dacă nu spun și eu că merge la un tenis, la un înot, sunt varză, sunt un dobitoc

Sistemul de invatamant ar trebui auditat, ar trebui sa aflam ce nu merge si apoi ar aparea si solutiile, a explicat Tudor Chirila intr-un interviu pentru stirileprotv.ro, intrebat de Vitalie Cojocari ce ar face daca ar fi ministrul Educatiei.

”Eu nu mai cred in mitul autoritatii familiale si a cresterii copiilor cu bata. Noi am avut parte de asta din cand in cand”, spune Chirila. El vorbeste si despre vizita pe care a facut-o in ai multe scoli din Finlanda, dar si de mentalitatea parintilor, cei care pun presiune foarte mare asupra copiilor, pentru a face performanta, lucur pe care Tudor Chirila il considera o problema.

Iata o parte din interviul acordat lui Vitalie Cojocari, reporter PROTV:

Tudor Chirila: ”Ne punem intrebarea de ce sistemul nu merge. Sistemul de invatamant este oglinda felului in care ne crestem copiii. Profesorul nu e normal sa fie oglinda asteptarilor parintilor? Ori daca noi stim ca in Romania peste 60-70% din parinti considera ca bataia nu e mare lucru, ca-i mai dau doua palme sau ca il mai trag de urechi, atunci inseamna ca asteptarile de la sistem sunt ale unui profesor autoritar.

Asta este problema si cu scoala. Scoala ar trebui sa fie mai atenta… Sa pui elevul in centru este o chestie misto, dar hai sa o si aplicam. Ar trebui ca familia si profesorii sa fie atente la nevoile acestor copii. Eu de ce mi-aduc aminte din liceu de doi profesori? Pai daca restul ma faceau ratat. Profesorul de istorie si de romana din liceu. In rest foarte multi profesori nu-mi dadeau nicio sansa. Cand nu dai nicio sansa unui copil ce te astepti? 1. Ca acel copil sa creasca complexat, 2. Frustrat si 3. Sa se departeze de toata forma de educatie pe care o propui.”

Vitalie Cojocari: Ce parere ai despre generatia asta?

Tudor Chirila: Nicio generatie din Romania nu a fost perfecta. Nicio generatie din Romania nu va fi foarte buna pana nu vom reforma cu adevarat sistemul de invatamant. Si pana nu vom constientiza ca educatia este singura forma de a salva un popor. Opinia mea este ca nu elitele sunt problema. Sistemul romanesc a fost intotdeauna un sistem centrat pe elite, adica daca erai bun si profesorii inceapeau sa fie OK cu tine. In momentul de fata cred ca trebuie pusa amprenta si pus accentul foarte puternic pe identificarea problemei – noi avem o problema cu media, cu media copilului, cu mediocritatea. Societatile nu sunt schimbate de elite, societatile sunt schimbate de ”average”. Uita-te ce se intampla cu Brexit. Oamenii aia au votat in necunostinta de cauza. Cand s-a intamplat ca ”average”-ul britanic sa se tampeasca in asa hal incat sa-si bage tara in toate problemele?

Vitalie Cojocari: Si in Romania cum e?

Tudor Chirila: In Romania average-ul este si mai jos. Elitele isi vor gasi drumul intotdeauna. Cineva care vrea sa invete si care este haruit excelentei isi va gasi drumul. Tu trebuie sa ajuti si copilul care isi gaseste drumul mai greu, sa ajunga la un nivel de cunostinte in care el 1. sa fie independent 2. sa poata sa aiba grija de celalalt. 3. sa poata sa se raporteze la societate participativ, scrie edupedu.ro.

Vitalie Cojocari: Ce ai schimba tu la scoala romaneasca?

Tudor Chirila: Uite, eu am inceput sa studiez modelul finlandez. Am facut o vizita in Finlanda de 5 zile pe costuri proprii si cu ajutorul Ambasadei Finlandei. Vreau sa inteleg de ce un sistem bun merge si ce ar trebui la noi ca sa nu mai vorbesc in necunostinta de cauza. Finlandezii spun asa: noi nu ne putem bate foarte mult cu universitatile de renume si cu acest model al asiaticilor care vede doar competitie. Care inhiba pasiunea. Una dintre propozitiile importante din modelul finlandez este ”replacing ambition with passion” – adica ”inlocuieste ambitia cu pasiunea, frate”. Finlanda nu si-a propus sa faca savanti. Orice tara va da savanti. Uita-te la Romania, cu un sistem educational care e in groapa, tot avem olimpici. Eu te intreb: Ala care trebuie sa construiasca tara asta, ala care nu are parte de scolile vocationale ca sa invete un mestesug, o tamplarie, ceva, profesionist. Oamenii aia care construiesc o tara, pana la urma ce faci cu ei? Cum ii pregatesti?

Vitalie Cojocari: Daca ai fi minstrul Educatiei, primele 3 masuri pe care le iei?

Tudor Chirila: Exista un instrument la Comisia Europeana care iti permite sa auditezi pe bani europeni si locali sistemul de invatamant. Poti lua experti europeni si timp de 6 luni ti se auditeaza sistemul. As cere consultare externa a sistemului ca sa spuna ce nu merge. Stim in linii mari unde sunt probleme. Se plang elevii, parintii, aproape toti profesorii. Odata cu ce nu merge apar si solutiile. Cred. Asa pare foarte simplu.

”Eu am trait intr-o familie care nu mi-a spus impus sa ma duc la o anumita facultate. Este foarte important. Aud foarte multi copii care viseaza ceva si se pragatesc pentru altceva. Este dureros! Sa nu te asculte nimeni.Tata nu mi-a spus decat: te rog sa intri la o facultate ca ai facut o varsta si nu pot sa te mai tin acasa. Poti sa te angajezi la butic, daca nu intri la facultate. Asta a fost singura presiune din partea lui. …. De ce n-am da copiilor libertatea maxima in a-si alege viitorul? Asta este unul dintre secretele educatiei finlandeze. Problema cu copiii romani este ca este atata presiune din partea parintilor ca ei sa performeze. Eu daca ma duc la sedinta asociatiei de bloc si nu spun ca copilul meu stie sa cante o gama bag capul in pamant de rusine. Daca nu spun si eu ca merge la un tenis, la un inot, sunt varza, sunt un dobitoc. Daca spun ca copilul sta acasa si se joaca, freaca niste lego, e groaznic. Sa nu cante la pian la 5 ani. Revoltator! Sa nu fie pe schiuri la 2 ani. Ingrozitor! La un an de zile sa nu stie sa citeasca? Doamne fereste!”

The post Tudor Chirilă: Problema cu copiii români este presiunea din partea părinților ca ei să performeze. Dacă nu spun și eu că merge la un tenis, la un înot, sunt varză, sunt un dobitoc appeared first on Romania News.

Sursa: news-white.com – vezi articolul

Alte articole