Traducerea manuscrisului Merlin din secolul al XIII-lea este acum completă

După doi ani de muncă grea, savanții au terminat acum o traducere din franceza veche în engleză a unui manuscris vechi de secole, care povestește despre aventurile lui Merlin Magicianul, regele Arthur și ale altor personaje cunoscute din legendarele povești arthuriene.

Manuscrisul Merlin din secolul al XIII-lea a fost descoperit întâmplător în 2019, ascuns în paginile unei cărți.

Nimeni nu este sigur cum a ajuns acolo, dar traducerea sa a dezvăluit noi detalii despre versiunile originale ale unora dintre poveștile preferate ale literaturii moderne, anunță revista Ancient Origins.

Textul tradus este format din șapte pagini de pergament, despre care se crede că au o vechime de aproximativ 770 de ani.

Am reușit să datăm manuscrisul din care fragmentele au fost preluate în jurul anilor 1250-1275 printr-o analiză paleografică (scris de mână)”, a declarat participantul la studiu și profesorul de literatură medievală Dr. Leah Tether, într-un comunicat de presă emis de Universitatea din Bristol.

Povestea despre cum a fost recuperat inițial fragmentul de manuscris este destul de extraordinară și a fost raportată pentru prima dată de Ancient Origins în februarie 2019.

Michael Richardson, care lucrează la Biblioteca de colecții speciale de la Universitatea din Bristol, cerceta o copie rară din patru volume din secolul al XV-lea operele faimosului filozof francez Jean Gerson.

Una dintre descoperirile lor a fost că manuscrisul a fost aparent transportat din Franța în Anglia cu mult timp în urmă.

Am reușit să plasăm manuscrisul în Anglia încă din 1300-1350 datorită unei adnotări într-o marjă – din nou, am reușit să datăm scrisul de mână și să-l identificăm ca o mână engleză”, a spus Dr. Tether, profesor universitar, președintele International Arthurian Society.

În pasajul tradus, cititorul este tratat cu povești palpitante despre bătăliile dintre regele Arthur și marele său rival, regele Claudas, infamul conducător al Terre Deserte.

Alte povești detaliază povestea romantică a lui Merlin și Doamna lacului, Viviane, o relație care a dus în cele din urmă la moartea lui Merlin.

Text original publicat de Universitatea din Bristol și prelucrat de Nathan Falde.

Foto wikipedia

The post Traducerea manuscrisului Merlin din secolul al XIII-lea este acum completă first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole