„Taci și înghite” este un preparat tradițional românesc care a înnebunit internetul. Rețeta pas cu pas

„Taci și înghite” este un preparat tradițional românesc, care se pregătește după o rețetă foarte veche.

„Taci și înghite” este denumirea unui preparat tradițional românesc, fiind vorba despre o rețetă veche, care era preparată în trecut de ciobani.

„Celebra și magnifica coptură transilvană, răspândită mai ales în țările din sud – Bârsei, Făgărașului, Amlașului, Hațegului”, este descrierea făcută de regretatul Radu Anton Roman, în cartea sa „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Fiind vorba despre o mâncare care a luat naștere la stână, ne putem imagina cât de gustoasă este, fiind puse împreună ingrediente savuroase, precum smântâna, telemeaua, untul și slănina afumată.

Dintre ingredientele care dau gustul autentic al acestui preparat nu poate lipsi mămăliga, peste care se presară brânză din belșug.

beneficii nebanuit consum naut beneficii nebanuite
Năutul, un izvor de sănătate. Beneficii nebănuite pentru cei care îl introduc în alimentație

Se crede că denumirea preparatului a fost dată astfel pentru că este atât de gustos încât nu-ți mai vine să vorbești la masă.

De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, fiind eliminate unele ingrediente sau chiar adăugate altele noi.

În cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, Radu Anton Roman prezintă o variantă autentică a acestui preparat, fiind originar din Făgăraș.

Rețetă „Taci și înghite”
Ingrediente reţetă „taci şi înghite”:

500 g mălai
200 g smântână
1 litru lapte
200 g unt
6 ouă
250 g telemea
cârnați, slănină (după preferințe)
Mod de preparare „taci şi înghite”
Pentru prepararea acestui fel de mâncare, ingredientele vor fi așezate în straturi, fiind necesar un vas termorezistent.

Întâi de toate, se prepară o mămăligă mai moale, pentru care se va folosi mălaiul, laptele și smântâna. Această mămăligă nu este una simplă, pe care o cunoaștem cu toții. Laptele și smântâna se pun într-o oală, împreună cu puțină sare, și se aduc la fierbere.

După acest pas, se toarnă mălaiul treptat și se amestecă permanent, până când se obține o mămăligă moale și fluidă.

Vasul termorezistent se unge cu puțin unt, apoi se adaugă un strat de mămăligă caldă. Peste mămăligă se pune puțin unt, apoi se presară brânză.

Acum pot fi puse bucățele de cârnat sau slănină, rumenite ușor în tigaie înainte, după care se întinde un alt strat de mămăligă. După ce ultimul strat de mămăligă a fost bine nivelat, se va face, cu ajutorul unui polonic mai mic, șase găuri nu foarte adânci, în care vor fi adăugate cele șase ouă.

Se rade deasupra brânză (sau cașcaval) și se dă la cuptorul încins la 180 de grade.

După preferințe, brânza poate fi înlocuită cu cașcaval, iar dacă se dorește un preparat mai ușor, mămăliga poate fi realizată din mălai, apă și sare.

Acest preparat trebuie să fie consumat cald, la scurt timp după ce a fost scos din cuptor, astfel încât mămăliga să fie moale, iar brânza să se întindă în fire.sursa

Sursa: JurnalMM.ro – vezi articolul

Alte articole