Tabula Peutingeriana, harta rutieră de 7 metri a Imperiului Roman

Tabula Peutingeriana, o hartă gigantică din secolul al IV-lea, arată întreaga rețea de drumuri pe care au trasat-o romanii pentru a lega Europa de Africa și de Asia.

Cu aproape 2.000 de ani înainte de primele ghiduri – care până în 1920 erau oferite șoferilor în atelierele mecanice și includeau sfaturi practice privind schimbarea roților, adrese de locuri pentru alimentare și câteva trasee pitorești cu restaurante și hoteluri – existau deja „stații de service” și hărți rutiere.

Stațiile se numeau mansio, iar ghidurile erau reprezentate de Tabula Peutingeriana, un sul de pergament de aproape șapte metri lungime care arată rețeaua de drumuri a Imperiul Roman în jurul secolului al IV-lea, din Iberia până în Egipt și India.

Cea mai veche copie care s-a păstrat a fost făcută de un călugăr din Colmar (Alsacia, Franța) în secolul al XIII-lea și se găsește la Biblioteca Națională din Viena.

Tabula Peutingeriana, harta rutieră de 7 metri a Imperiului Roman

 

Tabula Peutingeriana a fost împărțită în 12 segmente, însă primul, care ar corespunde Peninsulei Iberice și sudului Marii Britanii, s-a pierdut. Această bucată a fost reconstituită în 1898 de cartograful german Konrad Miller din alte surse…

Citește mai mult: Incredibilia

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole