Sunt şi românii fruntaşi la ceva: este incredibil ce cantităţi de vin se consumă la noi!

Sunt şi românii fruntaşi la ceva: este incredibil ce cantităţi de vin se consumă la noi!

Românii au găsit şi ei un top pe care să-l domine: pe cel al consumatorilor de alcool din întreaga lume. Ţara noastră se află pe locul 13 în lume la consumul de vin per cap de locuitor.

Un om bea, aşadar, cu puţin peste 23 de litri pe an. Clasamentul este condus de Portugalia, cu 52 de litri de persoană pe an (6 sticle pe lună).

Cât vin se produce în România?
Noi nu suntem doar mari consumatori de vin, ci jucăm un rol important şi pe piaţa producătoare, cu peste 3,6 milioane de hectolitri în 2020. Aşa se face că românii nici nu prea beau vin de import. Produsele aduse din alte ţări reprezintă doar 10 la sută din consum.

Noi date statistice, la nivel european, arată că alcoolul este al treilea factor de risc pentru boala prematură și moartea pentru populația generală a Uniunii Europene

Medicii avertizează asupra consumului de alcool
Cele mai recente date statistice spun că a crescut alarmant numărul tinerilor care ajung în stare gravă la spital, ca urmare a consumului de alcool. Procentul estimat este de 20% din rândul tinerilor, iar medicii încearcă să tragă un nou semnal de alarmă.

„Din păcate am sesizat în ultima perioadă o creștere substanțială a numărului de cazuri, în special pe segmentul cazurilor extrem de grave.

Legate de consumul grav, sunt tineri, vârste din ce în ce mai mici și vin cu sindrom de sevraj, cumulat cu psihoze alcoolice”, afirmă Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.

Sursa: ph-online.ro – vezi articolul

Alte articole