Singurul CT veterinar din România se află la Sfântu Gheorghe

Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe este singurul din țară care dispune de Computer Tomograf (CT) pentru animale, aparatul ultraperformant în valoare de aproape 200.000 de euro fiind achiziționat în urmă cu doi ani.

Sistemul de imagistică volumetrică scanează orice pacient pornind de la o greutate de doar 60g și chiar până la 80kg. O scanare nu durează mai mult câteva minute, neluând în calcul poziționarea pacientului și anestezierea acestuia.

Spitalul din Sfântu Gheorghe este renumit și peste hotare, astfel că în fiecare an îi trec pragul pentru diferite intervenții pacienți chiar și din SUA, Suedia, Italia sau Marea Britanie.

„Cele mai deosebite intervenții chirurgicale pe care le facem probabil că sunt cele pe partea de neurochirurgie și osteosinteză (ortopedie). La neurochirurgie avem noroc cu noul CT pe care l-am achiziționat și care ne dă indicații concrete unde este problema la nivelul măduvei coloanei. Ne ghidează chirurgical exact unde trebuie să intervenim să operăm o hernie de disc, de exemplu, sau o compresie medulară, și ne ușurează din punct de vedere chirurgical. Este primul și singurul CT cu soft veterinar din România, care poate să ofere imagine de la 80 gr., deci un hamster sau porcușor de Guineea, și până la 80 kg. Cel mai apropiat CT, în afară de al nostru, este în Polonia”, ne-a explicat medicul veterinar Kui-Bogdan Szende.

Aceasta a mai precizat că spitalul va dispune în curând și de un aparat EEG care va oferi medicului informații exacte despre activitatea creierului animalului, putând detecta cu ușurință eventualele afecțiuni cerebrale.

„Suntem singurul spital din regiune care este echipat și dotat cu atâta aparatură, lucrăm la nivel universitar, pot să zic. În următoarea jumătate de an vom primi și un EEG și vom putea face și diagnosticare exactă pentru problemele creierului, în principal legate de epilepsie. În prezent facem toate analizele medicale posibile: biochimie, hematologie, teste rapide, facem teste genetice, colaborăm cu un laborator foarte renumit din Germania, facem testări hormonale de la A la Z, fizioterapie și așa mai departe”, a mai spus medicul veterinar.

Cel mai mare centru de fizioterapie pentru animale din țară

Tot în cadrul Spitalului Veterinar din Sfântu Gheorghe funcționează și cel mai mare centru de recuperare din România prin fizioterapie și hidroterapie pentru animale, inaugurat în urmă cu un an.

„Centrul de fizioterapie este unul dintre cele mai mari centre, dacă nu chiar cel mai mare din țară, care este dotat cu aparatură specială pentru recuperare în paralizii, hemipareze, probleme osteoarticulare, sau chiar probleme post-operatorii. Lucrăm cu electroterapie, laserterapie, magnetoterapie, masaj, hidroterapie, ozonoterapie, masaj cu bule de aer în vană de ozon, și avem o vană mare cu bandă de mers pentru exercițiu fizic, astfel corpul animalului este susținut de apă, și nu el este cel care suportă greutatea. Așteptăm o bandă specială din America, este pe drum deja, este o bandă de măsurare a presiunii fiecărui membru, a felului în care animalul calcă. Măsoară exact presiunea pe fiecare deget, ne arată exact cât de afectat este membrul respectiv. După 10 ședințe de fizioterapie putem face o comparație să vedem cum a răspuns pacientul la tratament. O vom primi în câteva săptămâni. O astfel de bandă costă undeva pe la 38.000 de euro”, a mai explicat medicul veterinar.

Ședințele pornesc de la 45 lei și pot ajunge până la 145 lei, în funcție de afecțiunea de care suferă animalul, dar și de aparatura care trebuie utilizată. În prezent, 12 câini cu afecțiuni cronice beneficiază bisăptămânal de ședințe de fizioterapie, durata unei cure fiind de minimum 10 ședințe.

Alpaca, șopârle Gekko și găini „de companie”, printre animalele tratate la Spitalul Veterinar

Printre animalele tratate aici de-a lungul timpului se numără arici, peruși, găini crescute ca animale de companie, porcușori de Guineea, iepuri, porumbei, dar și șopârle Gekko și iguane, printre cele mai comune afecțiuni de care acestea din urmă suferă fiind osteoporoza și insuficiența renală, explică medicul veterinar.

„Lunar avem undeva până în 1.100-1.200 de cazuri, dintre care 5-7 operații pe zi, adică în jur de 150, până în 200 de operații pe lună.  Avem un ecograf de ultimă generație, luat anul trecut, cu care facem ecografie Doppler, ecografie coloră, putem pune diagnostice exacte, de exemplu de gestație. Am avut nașteri inclusiv de alpaca, pui de tigru, pui de leu, când am avut circul în oraș veneau la noi pentru tratamente, mai ales la dentiție”, a mai spus medicul Kui-Bogdan Szende.

17 locuri pentru spitalizarea animalelor

Unitatea dispune de 17 locuri pentru spitalizarea animalelor bolnave, în boxe separate, fiecare  având canalizare proprie. Animalele cu afecțiuni contagioase sunt tratate separat de restul animalelor internate, pentru a preveni transmiterea bolilor respective.

Pacienții sunt supravegheați non-stop, plimbați, hrăniți și igienizați la salonul de înfrumusețare din cadrul unității medicale.

„Un pacient poate sta oricât internat, cel mai mult am avut un pacient care a stat două luni de zile, a avut o fractură foarte urâtă care s-a vindecat greu, dar câinii se obișnuiesc foarte repede, se acomodează cu noi, sunt plimbați pe lesă, ajung să vină la noi când îi chemăm, fac parte din spital. Îi igienizăm, avem grijă de toaleta lor, să fie mereu în condiții bune, primesc hrană, sunt plimbați de 3-4 ori pe zi, supravegheați de medic și de asistent. Avem și salon de înfrumusețare iar aici avem plin cu programări”, a explicat medicul veterinar.

Spitalul Veterinar K2 din Sfântu Gheorghe a fost deschis în 2011 și s-a dezvoltat de la un an la altul, devenind cel mai mare spital din regiune.

(Ioana Ardeleanu)

foto: www.spitalveterinark2.ro

Share

The post Singurul CT veterinar din România se află la Sfântu Gheorghe appeared first on We Radio Sfântu Gheorghe.

Sursa: weradio.ro – vezi articolul

Alte articole