Shakira riscă 8 ani de închisoare și o amendă de 19 milioane de lire sterline. Sentință dură cerută de procurori

Shakira a fost avertizată că riscă să petreacă opt ani în închisoare, plus o amendă în valoare de 19 milioane de lire sterline, dacă se dovedește că este vinovată de o fraudă de 12 milioane de lire sterline. Artista neagă vehement acuzațiile care i se aduc.

Shakira riscă sa petreacă opt ani în închisoare și să plătească o amendă de 19 milioane de lire sterline. Artista de talie internațională este acuzată de fraudă

Nu doar sfârșitul căsniciei cu Gerard Pique îi dă Shakirei bătăi de cap în această perioadă. Șase capete de acuzare susțin că artista în vârstă de 45 de ani a fraudat statul spaniol cu nu mai puțin de 12 milioane de lire sterline în perioada 2012-2014.

În consecință, autoritățile cer o pedeapsă de opt ani cu închisoarea pentru celebra solistă, dar și să plătească o amendă în valoare de 19 milioane de lire sterline.

Acest lucru vine la scurt timp după ce Shakira, care este și mama a doi copii, a respins o înțelegere extrajudiciară care ar fi obligat-o să recunoască faptele greșite.

Totuși, aceasta a rambursat deja banii pe care se presupune că îi datorează trezoreriei, împreună cu o dobânda estimată la 3 milioane de lire sterline.

Acuzațiile au fost cuprinse într-un rechizitoriu depus de procurori la instanța de anchetă de lângă Barcelona și făcut public pentru prima dată pe 29 iulie 2022, scrie Daily Mail. 

Shakira este acuzată că pretinde că locuiește în străinătate

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, pe numele său complet, este acuzată că pretinde că locuiește în străinătate și că folosește o structură corporativă offshore complexă pentru a evita impozitele.

Artista ar fi folosit aranjamentul ilegal timp de doi ani, pe vremea când avea o relație cu Gerard Pique, care locuiește și joacă la Barcelona.

Prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Shakira se apără. Conform acestuia, cântăreața a respectat întotdeauna legea și a fost un cetățean responsabil.

„Shakira a cooperat și a respectat întotdeauna legea, demonstrând o conduită impecabilă ca și contribuabil, urmând cu fidelitate consilierea PriceWaterhouse Coopers, o firmă fiscală prestigioasă și recunoscută la nivel mondial.

Din păcate, Fiscul Spaniol, care pierde unul din două procese cu contribuabilii, continuă să-i încalce drepturile și să urmărească încă un caz fără temei.

Shakira este încrezătoare că nevinovăția ei va fi dovedită până la sfârșitul procesului judiciar”, a declarat purtătorul de cuvânt al artistei.

Shakira, anterior rezident fiscal în Bahamas, s-a înregistrat ca rezident fiscal complet în Spania abia în 2015. Conform legii, rezidenții oficiali din Spania plătesc impozite spaniole pe venitul lor la nivel mondial.

Activitatea Shakirei a fost urmărită timp de mai bine de un an

Persoanele care au petrecut mai mult de 183 de zile într-un anumit an calendaristic în Spania sunt considerate rezidenți spanioli din punct de vedere fiscal. Astfel, inspectorii fiscali au verificat timp de mai bine de un an activitatea Shakirei.

Aceștia au vizitat saloanele sale preferate din Barcelona și i-au analizat în detaliu postările de pe rețelele sociale, pentru a demonstra că în perioada vizată artista a locuit în Spania.

La final, ei au concluzionat că Shakira a petrecut 242 de zile în Spania în 2012, 212 zile în 2013 și 243 de zile în 2014.

Cât despre perioadele de absență, acestea sunt motivate angajamentele de muncă ale celebrei cântărețe. Încă nu a fost stabilită o dată a procesului, iar unii analiști prevăd că va exista o înțelegere între artistă și autorități.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole