Semnal de alarmă: Au crăpat zidurile Mănăstirii Stelea!

Scandalul generat de săpăturile arheologice din buricul târgului, din imediata apropiere a Mănăstirii Stelea, pare să se adâncească şi mai mult. Este ştiut că astfel de lucrări arheologice, absolut obligatorii, reprezintă o motivaţie, un pretext, un prim pas de intrare în legalitate a unui proiect de construcţie. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că în zonele cu potenţial arheologic, unde există vestigii istorice, se procedează în acest mod.

Arhiepiscopia Târgoviştei, prin vocea vicarului eparhial Ionuţ Ghibanu, atrăgea atenţia, încă din 4 decembrie 2019, cu privire la ceea ce se întâmplă acolo şi că rostul aşa-ziselor săpături arheologice este acela ca proprietarul să obţină mai repede avizul Ministerului Culturii.

„După puțin timp, lucrările au încetat și am crezut că demersul public a avut efect asupra conștiinței proprietarului terenului aflat în legătură strânsă cu o doamnă arhitect care este acreditată de Ministerul Culturii pentru a întocmi proiecte, «gura de Târgoviște» afirmând chiar că fiul doamnei este proprietarul «de facto». Ieri, am aflat, cu mâhnire, că au reînceput săpăturile pe acel teren și că au crăpat zidurile chiliilor Mănăstirii”, scrie preotul Ionuţ Ghibanu pe pagina sa de Facebook.

Stareţul Mănăstirii Stelea a solicitat lămuriri managerului Complexului Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Ovidiu Cristina, fiindcă săpăturile sunt realizate sub coordonarea respectivei instituţii. Ba mai mult, vicarul eparhial Ionuţ GhibanU aşteaptă un punct de vedere oficial din partea directorului Cristina, de obicei tăcut şi neimplicat în astfel de chestiuni.

„Vă rog, dragi târgovişteni şi dâmboviţeni, să apăraţi patrimoniul naţional şi Mănăstirea Stelea, simbol al împăcării celor doi domnitori Vasile Lupu al Moldovei şi Matei Basarab al Ţării Româneşti”, îşi încheie apelul părintele vicar.

Sursa: Incomod-Media.ro – vezi articolul

Alte articole