Se pregătesc modele noi de facturi la electricitate și gaze naturale

În cazul în care ați încercat să analizați facturile la energie electrică și gaze naturale dar nu ați înțeles mare lucru din modul de calcul și din toate cifrele de pe verso, acest lucru să nu se va mai întâmpla, pe viitor.

Parlamentul a adoptat în această săptămână legea de aprobare a OUG 27/2022 referitoare la măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie până la 31 martie 2023. Deși majoritatea prevederilor din documentul legislativ sunt cât se poate de previzibile și știute în prealabil, a fost inclus un amendament care se referă la schimbarea facturilor de gaze și electricitate

Facturile la energie, mai clare

Prin legea adoptată de Parlament, este detaliat un nou format de factură, semnificativ mai clar, un format menit să poată fi înțeles de ”consumatorul mediu”, fără a se defini însă ce înseamnă asta și cum vor arăta noile facturi.

După promulgarea legii de către președintele țării și publicarea în Monitorul Oficial, ANRE și ANPC vor da un ordin comun prin care va fi stabilit noul format de factură. Din ce se poate desluși din lege, respectivul format va fi universal pe teritoriul României și se va aplica la toți furnizorii.

Ca referință, la ora actuală, factura la energie electrică are listate toate elementele din care este compus prețul final facturat, după cum urmează: prețul energiei active, tarifele de transport și sistem, tariful de distribuție, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA.

The post Se pregătesc modele noi de facturi la electricitate și gaze naturale first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole