Scările PICO DA TIJUCA, locul de unde Rio de Janeiro se vede la 360º

Pico da Tijuca este situat în pădurea Tijuca și face parte din Parcul de stat Tijuca – Parcul Național Tijuca.

Acesta este cel mai înalt punct al parcului, cu 1022 metri înălțime, și al doilea punct cel mai înalt al orașului Rio de Janeiro, primul fiind Pico da Pedra Branca – Vârful Pedra Branca, cu 1024 metri înălțime. Vederea din vârf asupra orașului se poate realiza de jur împrejur, 360 °.

Se crede că prima persoană care a deschis o cărare către Pico da Tijuca a fost un biolog german Hermann Burmeister în 1853. El făcea cercetări despre faună și floră în pădurea atlantică.

Abia în 1885, administratorul pădurii de atunci Baronul D ‘Escragnolle a decis să semnaleze această cărare pentru a-i ajuta pe următorii alpiniști.

Există câteva povești controversate cu privire la construcția scării care a înlocuit cărarea si care duce acum la punctul final al vârfului Pico da Tijuca.

Cea mai acceptată versiune este aceea că scările au fost construite în 1920 de președintele Republicii Epitácio Pessoa. Președintele aștepta cu nerăbdare să ușureze ascensiunea unui invitat distins.

Vizita importantă ar fi fost a regelui Albert I al Belgiei, care a venit să viziteze locul, ca invitație a președintelui.

Parcul național contemporan Tijuca și pădurile din jur sunt în mare parte rezultatul reîmpăduririi. În anii 1700, pădurile din viitorul parc din jurul Rio de Janeiro au fost tăiate pentru combustibil, cafea și animale.

Micile pâraie din fosta pădure erau o sursă semnificativă de aprovizionare cu apă a orașului și, cu precipitații variabile, orașul a început să experimenteze lipsa apei și inundații fulgerătoare.

Împăratul Pedro al II-lea al Braziliei a stabilit controlul federal asupra zonei în 1861 și au început eforturile de refacere a fostei păduri de pe versanții goi și câmpurile abandonate.

Replantarea copacilor a fost efectuată de maiorul Manuel Gomes Archer, cu peste 100.000 de copaci plantați din 1861 până în 1887. În această perioadă, a fost construită o cale ferată cu roți dințate pentru a transporta pasagerii către vârful Corcovado, iar între 1922 și 1931 a fost construită faimoasa statuie Hristos Mântuitorul.

În 1961, Pădurea Tijuca a fost declarată parc național, iar în 2011 a fost înființat mozaicul Carioca, inclusiv parcul.

În 2012, UNESCO a desemnat peisajele din jurul Rio de Janeiro, inclusiv parcul, drept sit al patrimoniului mondial.

Foto Wikimedia commons

The post Scările PICO DA TIJUCA, locul de unde Rio de Janeiro se vede la 360º first appeared on Cunoaste lumea.

Sursa: CunoasteLumea.ro – vezi articolul

Alte articole