Salvatorii harghiteni au avut și ieri o zi grea: misiuni de salvare, descarcerare și stingerea unui incendiu

Foto: ISU Harghita

În cursul zilei de ieri, 14 ianuarie, pompierii harghiteni au acționat pentru gestionarea a 9 situații de urgență; la nivel judeţean, au fost înregistrate 6 solicitări pentru acordarea de prim ajutor, tot atâtea persoane adulte fiind asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim ajutor calificat.

În afara acestor situații, salvatorii au acționat pentru stingerea unui incendiu, o deplasare la un accident rutier, precum și o misiune de deblocare/salvare. Totodată, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 3 acţiuni de recunoaştere în teren pentru identificarea surselor de alimentare cu apă și familiarizarea cu particularitățile obiectivelor din zonele de competență.

Astfel, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină, ieri, în jurul orei 17, la un accident rutier produs pe raza comunei Lunca de Sus ( DN 12A), în urma căruia un autocamion, încărcat cu buşteni, a lovit un autoturism. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu o autospecială de descarcerare, o autospecială complexă de primă intervenţie şi o ambulanţă SMURD. În urma evenimentului, o persoană (femeie, 38 ani) a fost accidentată mortal, de buştenii căzuţi din remorca autocamionului, iar alte două persoane rănite uşor au fost transportate, de echipajele SAJ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, pentru investigații suplimentare.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa au acționat, în jurul orei 1115, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din municipiul Topliţa, strada Ştefan cel Mare. Ajunși la locul intervenției, au constatat că arderea se manifesta în dormitorul locuinței, incendiul fiind localizat de către proprietar. S-au luat măsuri de lichidare a incendiului, prin răcirea zonei de ardere, acesta fiind stins la ora 1200. Din fericire, nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale majore; în urma incendiului, au ars un pat şi o geantă diplomat cu documente; s-a degradat parchetul pe o suprafaţă de circa 10 mp şi pereţii camerei. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit electric produs de un aparat electric de încălzire sub tensiune (radiator). S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 100.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 2.000 lei.

Aseară, la ora 19:13, prin dispeceratul integrat ISU-SAJ Harghita, a fost solicitată intervenţia în cazul unei persoane blocate într-un apartament din Cartierul Florilor, municipiul Gheorgheni. La faţa locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Gheorgheni, cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD. Prin folosirea unei scări de fereastră de pe autospecială, echipajele de intervenţie au reuşit să intre, prin fereastra de la bucătărie, în apartamentul situat la etajul I, unde au găsit, căzută în holul locuinţei, o persoană conştientă, de sex feminin, în vârstă de 86 de ani, care acuza dureri la nivelul capului, bazinului şi membrelor inferioare; aceasta a fost preluată şi transportată de echipajul SMURD la Spitalul Municipal Gheorgheni, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate.

În ultimele 24 ore, la nivel judeţean, au fost emise 8 atenționări meteorologice cod galben de ceață, izolat cu depuneri de polei şi chiciură. Pentru evitarea situațiilor ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să respecte recomandările autorităților. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa: Ziar Harghita.

Sursa: ZiarHarghita.ro – vezi articolul

Alte articole