Salubrizarea în județul Galați e praf (II)

Anunțam, zilele trecute, că a fost dat publicității raportul activităților de control ale Gărzii de mediu în județ, privind gunoaiele găsite în localitățile gălățene. Situația este sub orice critică, spun comisarii de mediu. Pe lângă o salubrizare ineficientă, în urma controalelor realizate au fost identificate și amplasamente cu deseuri abandonate si depozitate ilegal. Astfel, deșeuri abandonate au fost găsite într-un numar de 59 locatii, pe terenuri care ocupă o suprafata de cca. 83.468 mp. Exemplificam, cateva situatii:

— in comuna Pechea — un numar de 3 locatii cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 4000 mp.
— in comuna Brahasesti — 1 locatie cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 3000 mp.
— in comuna Draganesti —1 locatie cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 2500 mp.
– in comuna Mastacani — 1 locatie-cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 2000 mp.
— in comuna Piscu – un numar de 2 locatii cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 3000 mp
— in comuna Vanatori —-1 locatie cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 1000 mp.

— in comuna Matca —1 locatie cu deseuri abandonate, in suprafata de cca. 1000 mp.

Controalele au identificat și numeroase deficiențe în diversele programe lansate pe mediu:
• deficiente in implementarea sistemului ,,plateste cat arunci” bazat pe unul din elementele: volum, frecventa de colectare, greutate, saci de colectare personalizati.

Pentru aceasta neconformitate, Comisariatul Judetean Galati a aplicat 9 sanctiuni contraventionale, constand in avertisment.
• deficiente privind neintroducerea contributiei pentru economia circulara în tarifele/taxele aplicate pentru gestionarea deseurilor destinate a fi eliminate prin depozitare rezultate din aplicarea indicatorilor de performanta prevazuti in contracte, neatingerea indicatorilor de performanta, nedetinerea de tarife/taxe distincte pe deseuri.

Pentru aceaste neconformitati, Comisariatul Judetean Galati a aplicat 9 sanctiuni contraventionale, constand in avertisment.
• deficiente privind neatingerea de catre UAT-uri a nivelului de pregatire pentru reutilizarea si reciclarea de minimum 50% din masa totala generata, minim pentru deseurile de hartie, metal, plastic si sticla provenind din deseurile menajere.

La nivelul judetului Galati comparativ cu tinta de 50%, in anul 2020 s-a inregistrat un nivel de pregatire de reutilizare si reciclare a deseurilor de cca. 14,5%, deci cu mult sub tinta, concluzia fiind ca administratiile publie locale nu detin sisteme de colectare eficiente care sa asigure coletarea separata, pe fractii, a deseurilor generate.
• deficiente in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de constructii si demolari generate la nivelul comunelor — din verificarile facute rezulta ca localitatile detin locatii stabilite prin Hotarari de Consilii Locale in vederea folosirii deseurilor inerte ca material de umplutura in vederea rembleierii.

Mentionam insa, ca majoritatea UAT —urilor nu tin cont de obligatiile pe care le au conform HG nr. 92/2021 privind gestionarea deseurilor, modificata, potriVit carora deseurile inerte folosite la rembleierea unui teren trebuie sa fie inerte/nepericuloase si supuse in prealabil unui proces de concasare/sortare/prelucrare astfel incat sa fie folosite in locul altor materiale naturale. Nici un UAT nu detine instalatii de concasare deseuri inerte.
• deficiente in ceea ce priveste gestionarea deseurilor verzi provenite de pe domeniul public — in urma verificarilor facute s—au identificat ca acest tip de deseur este stocat in amestec cu alte tipuri de deseuri.

La nivelul judetului Galati exista Statia de compostare a deseurilor verzi care prelucreaza deseurile verzi si biodegradabile generate la nivelul municipiului Galati, iar comuna Sendreni detine o locatie stabilita prin Hotarare de Consiliu Local pentru stocarea temporara a acestora in vederea valorificarii ulterioare in instalatie de compostare autorizata sau ca lemn de foc, dupa caz.

Mentionam ca in proiectul SMID judetul Galati nu sunt prevazute investitii pentru colectarea si tratarea deseurilor biodegradabile, astfel incat se recomanda incurajarea compostarii individuale in gospodarii.

Totodată, ca urmare a incendierilor de deseuri — au fost aplicate 3 sanctiuni contraventionale, adica 1 amenda in cuantum de 50.000 lei si 2 avertismente.

The post Salubrizarea în județul Galați e praf (II) first appeared on Ziar independent din Galați.

Sursa: ExpressDeDunare.ro – vezi articolul

Alte articole