S-a stins din viață Tache Rodas, ploieșteanul care a trăit iadul torturilor din închisoarea Pitești

S-a stins din viață Tache Rodas, ploieșteanul care a trăit iadul torturilor din închisoarea Pitești

De praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe 21 noiembrie, s-a stins din viață Tache Rodas, ploieșteanul care a pătimit zeci de ani în închisorile comuniste, inclusiv în închisoarea de la Pitești, fiind unul dintre deținuții care au îndurat chinuri groaznice în timpul „Experimentului Pitești”.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Mănăstirii Paltin Petru-Vodă din județul Neamț, unde Tache Rodas și-a trăit ultima parte a vieții. „Prea-sfânta Născătoare de Dumnezeu l-a chemat la sine pe cel ce a iubit-o din toată inima, rugătorul său de taină, Tache Rodas. (…) Nu am cunoscut un om cu mai mare evlavie şi cu mai multă îndrăzneală către Maica Domnului decât acest smerit sfânt al închisorilor. Atât anii de temniţă grea şi tortură în iadul închisorii Piteşti, cât şi întreaga viaţă de 96 de ani i-au stat sub semnul purtării de grijă şi neîncetatei măriri şi cinstiri a Maicii Domnului”.

„Constantin Rodas s-a născut la 14 noiembrie 1924 și a urmat cursurile Școlii Comerciale „Spiru Haret” din Ploiești. A fost arestat prima oară în 1942 și condamnat la 15 ani muncă silnică pentru apartenență la Frățiile de Cruce. Eliberat în aprilie 1944, după doar patru luni, a fost reîncarcerat. În 1945 a reușit să fugă din lagărul de la Slobozia, fiind prins și rearestat pe 17 mai 1948.

După o lungă anchetă a Tribunalului Militar din Brașov, a fost condamnat la cinci ani de închisoare corecțională, trecând prin penitenciarele din Ploiești, Târgșor, Poarta Albă, Peninsula, Pitești și Gherla. Fiind elev, este trimis inițial la Târgșor, dar este izolat și transferat pentru puțin timp la Canal.

În februarie 1951 ajunge la Pitești, iar torturarea sa a început pe 25 martie, fiind bătut inclusiv în camera 4-spital. A fost strâns de gât, bătut în cap cu curele ude, lovit în toate zonele corpului. A fost forțat să participe în Săptămâna Mare la acțiuni în care simbolurile creștine erau batjocorite, dar și la pedepse colective degradante.
A fost una dintre victimele preferate ale lui Țurcanu deoarece refuza să accepte reeducarea. Mai mult de atât, în timpul unei torturi, Mihai Buracu a afirmat că va rezista atâta timp cât va rezista și Rodas. Astfel, Tache Rodas a fost din nou bătut, în poziția lui Buracu l-a întărit moral.

Transferat la Gherla în august 1951, a avertizat doi deținuți să se ferească de cei reeducați la Pitești. În urma unei delațiuni, a fost torturat extrem de grav de Eugen Țurcanu și plimbat prin fiecare celulă pentru a-i îngrozi și a-i speria pe ceilalți care ar fi putut să trădeze secretul reeducării. Tache Rodas a fost bătut de mai multe ori pe zi, neavând voie să doarmă, iar astfel nu își mai amintește o parte a torturilor lui Țurcanu. În urma unei bătăi, cu buzele rupte, corpul tumefiat și sângele curgând din aproape fiecare rană, a fost dus la baie, capul i-a fost băgat în vasul de toaletă, iar agresorii au tras apa, considerând că îl spală.

Pentru că cei cinci de închisoare corecțională se încheiaseră, a primit încă 12 luni de internare administrativă. Securitatea a încercat să-l implice în procesul Țurcanu, însă Tache Rodas a refuzat orice colaborare. Eliberat în 1956, a fost rearestat în 1958 și închis la Ploiești, Jilava și la Aiud (unde a refuzat reeducarea, fiind izolat).

A ieșit din închisoare la 1 august 1964, stabilindu-se în Ploiești, dar fiind adeseori șicanat de Securitate.
Și-a refăcut viața după eliberare, s-a căsătorit, însă nu a avut copii. Tache Rodas a continuat să fie marcat de experiențele de la Pitești și Gherla, însă nu uita să ofere o glumă și un zâmbet larg celor pe care îi întâlnea. Pe 14 noiembrie 2020, Constantin Rodas a împlinit 96 de ani”.
Sursa – Memorialul Închisoarea Pitești

Sursa: ph-online.ro – vezi articolul

Alte articole