România și Bulgaria sunt cele mai ieftine țări din UE. Prețurile de aici, cu 44% sub media europeană

Prețurile bunurilor și serviciilor variază semnificativ la nivelul UE, cele mai scumpe țări din Europa fiind Danemarca și Irlanda, ambele cu prețuri cu 40% mai mari decât media europeană. La polul opus, cele mai mici niveluri se află în Bulgaria și România, cu 44% sub medie, conform datelor Eurostat.

România, cele mai mici prețuri din Europa alături de Bulgaria

Indicele prețurilor, conform stiripesurse, se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, țară aflată la 40% sub media UE, sau Serbia, țară non-UE în care prețurile sunt la 40% sub media Uniunii Europene.

La polul opus se află Luxemburg, Suedia și Finlanda, țări cu prețuri mai mari cu până la 132% față de media europeană.

Potrivit raportului, cele mai mari diferențe au fost observate la hoteluri și restaurante. În acest sens s-a observat că țările scumpe au prețuri de trei ori mai mari decât țările considerate ”ieftine”.

În consecință, prețurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, la 54% în România, 62% în Ungaria și 155% în Danemarca.

Pe locul doi în clasament se află alcoolul și țigările, cele mai ieftine produse de acest gen fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%), Ungaria (79%), iar cele mai scumpe sunt în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca și Franța cu 134%.

Cea mai ieftină mâncare și băutură non-alcoolică se găsește în România, țară unde prețurile sunt la 69% din media UE, alături de Polonia cu 72%. Cele mai scumpe produse se regăsesc în Luxemburg (125% față de medie), Danemarca (120%) și Irlanda (119%).

Ultima categorie studiată, îmbrăcămintea, arată că prețurile nu diferă prea mult în acest domeniu de la o țară la alta. Așadar, cele mai ieftine haine se găsesc în Bulgaria, iar cele mai scumpe în Danemarca.

Cu toate că Eurostat arată că România are cele mai mici prețuri din Europa, cel mai probabil salariile tot la fel de mici în raport cu restul Europei fac cetățenii din această țară să resimtă orice leu în plus la scumpirile de pe raft.

Sursa: Fanatik.ro – vezi articolul

Alte articole