România se angajează la U.E. să reducă consumul de gaze cu 15% dar să furnizeze energie și în Moldova…

U.E. cere țărilor membre să facă frigul la iarnă. Iată cum…

UE  a identificat o potențială criză în materie de securitate a aprovizionării cu gaze din Rusia și cu un risc grav de întrerupere totală în această iarnă, pentru care se cere statelor membre trebuie să se pregătească imediat  și să manifeste solidaritate pentru a face frigul…Iarna care urmează va fi una care va defini relațiile dintre țările europene. În timp ce unele state s-au angajat să reducă cererea de gaze, altele vor să li se acorde scutiri și să consume cât se poate nestingherite… Acordul politic dintre statele membre ale U.E. privind o reducere voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă a îngrijorat pe cetățeni. Nu mai poate fi vorba de o Europă sigură ci de una dependentă de gazele din Rusia.

Regulamentul Consiliului prevede de asemenea posibilitatea declanșării unei „alerte a Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.

Scopul reducerii cererii de gaze este de a face economii înainte de iarnă pentru a ne pregăti pentru posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze din Rusia. Printre măsuri se numără reducerea consumului de gaze în sectorul energiei electrice, măsuri de încurajare a înlocuirii combustibililor în industrie, campanii naționale de sensibilizare, obligații specifice de reducere a încălzirii și răcirii, precum și măsuri bazate pe piață, cum ar fi licitațiile între întreprinderi.

Trebuie remarcată vizita de la București a președintelui Maia de Moldova care a cerut ajutor președintelui Iohannis. Acesta a promis că va ajuta cu gaze, energie, etc. Republica Moldova.  Pe lângă conectarea Republicii Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Republica Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție, a spus Iohannis.Iohannis: România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă în beneficiul Republicii Moldova.

Urmărim ca Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă și să transpună în practică în mod eficient reformele ambițioase asumate de autoritățile de la Chișinău. În ceea ce privește Acordul privind asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, mă bucur să constat că implementarea acestuia a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează achiziția de autobuze școlare, investiții în infrastructura de apă și canalizare, în domeniul mass-media și, respectiv, în dotarea laboratoarelor școlare. Acestea sunt proiecte cu impact direct pentru cetățenii Republicii Moldova, a  spus Iohannis.

Post-ul România se angajează la U.E. să reducă consumul de gaze cu 15% dar să furnizeze energie și în Moldova… apare prima dată în Atitudinea din Calarasi.

Sursa: AtitudineaDinCalarasi.ro – vezi articolul

Alte articole